Hlavní obsah

Zeman odvolal Staňka

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odvolal ke konci července ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Stalo se tak na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který návrh předložil na základě požadavku koaliční ČSSD. Na sociálních sítích to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident republiky poděkoval Antonínu Staňkovi za jeho práci, zejména za péči o záchranu kulturních památek, a za odhalení zneužívání veřejných prostředků v resortu ministerstva kultury,” uvedl Ovčáček, podle něhož Zeman očekává pečlivé prošetření dvou trestních oznámení, která Staněk z pozice ministra podal na bývalého šéfa Národní galerie Jiřího Fajta a exšéfa Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

ČSSD navrhla za Staňkova nástupce Michala Šmardu, jehož se prezident zatím zdráhá jmenovat. Po posledním jednání s premiérem Babišem uvedl, že se rozhodne do poloviny srpna.

Premiér Babiš je připraven vyčkat do konce srpna, kdy skončí vládní prázdniny. Minimálně do té doby by mohla být vedením resortu pověřena náměstkyně Kateřina Kalistová. Babiš však seznal, že náměstkyni musí dočasným zastupování ve vedení resortu pověřit ministr.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zleva Michal Šmarda a ministr kultury Antonín Staněk (oba ČSSD).

ČSSD výměnou Staňka za Šmardu podmiňuje své setrvání ve vládě s hnutím ANO.

Staněk nejprve v polovině května podal demisi, kterou však prezident nepřijal. Následně Babiš 31. května odeslal návrh na Staňkovo odvolání na Hrad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám