Hlavní obsah

Zeman nebyl u klenotů ve formě. Viróza, řekl Hrad

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman nebyl při čtvrtečním slavnostním vyzvednutí korunovačních klenotů v katedrále sv. Víta zjevně ve formě. Znát byla únava, hlava státu neměla daleko ke spánku. Podle Hradu jde o důsledek virózy, která Zemana trápí.

Zeman nebyl u klenotů ve formě. Viróza, řekl HradVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Prezident ve čtvrtek společně s dalšími šesti klíčníky odemkl Korunní komoru v katedrále sv. Víta a vyzvedl zde korunovační klenoty. Ty si může veřejnost prohlédnout až do neděle 19. května ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman ve čtvrtek večer, kdy byly korunovační klenoty slavnostně vyneseny ze Svatovítské katedrály. Na snímku Václav Malý, Miroslava Němcová, Dominik Duka, Miloš Zeman, Petr Nečas, Milan Štěch.

Bylo přitom zřejmé, že Zeman není v nejlepší formě. Když se například ve Svatováclavské kapli v katedrále poklonil korunovačním klenotům, při odchodu nenápadně využil jako krátkodobou oporu přistavená nosítka určená pro přenos národního pokladu.

Podle mluvčí Hradu Hany Burianové potrápila Zemana viróza a také přeplněný pracovní program. „Velké množství pracovních schůzek, různých pietních aktů a státnických akcí v posledních dnech a bohužel lehká viróza se trochu podepsaly na panu prezidentovi,“ sdělila v pátek Novinkám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman ve čtvrtek po poledni na ruské ambasádě na recepci při příležitosti 68. výročí Dne vítězství. Vlevo velvyslanec Ruské federace J.E. Sergej Borisovič Kiselev.

Mluvčí ale zároveň vyloučila, že by prezidenta trápily vážnější zdravotní problémy. Nyní bude Zeman odpočívat. „Mohu ale ubezpečit, že kromě lehkého nachlazení je zdravotně zcela v pořádku. Nejbližšími spolupracovníky byl pan prezident přesvědčen, že navzdory svému programu zůstane tři dny, počínaje dneškem, v domácím ošetření,“ uvedla Burianová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman na pražském Vítkově, kde se ve středu odehrál pietní akt při příležitosti 68. výročí ukončení 2. světové války.

Prezident před slavnostním vyzvednutím klenotů absolvoval oslavu Dne vítězství na ruské ambasádě. Ve středu jmenoval nové generály a u příležitosti výročí ukončení druhé světové války se zúčastni lpietního aktu u pražského Národního památníku na Vítkově. V úterý pak navštívil poprvé ve své funkci Sněmovnu, kde pronesl projev.

Doposud ho trápil palec

Pokud jde o zdravotní potíže, prezidenta naposledy potrápil palec. Zeman v únoru oznámil, že zjistil důvod, proč mu hrozí pády ze schodů, jak se stalo v České televizi. Známý fyzioterapeut Pavel Kolář po vyšetření konstatoval, že má Zeman zanícený nerv v levém palci na noze. Palec si Zeman zlomil na Vysočině v roce 2011. Později dokonce absolvoval operaci. Na konci letošního února ale oznámil, že léčba předepsaná Kolářem zabrala, a pády ze schodů už tak nehrozí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám