Hlavní obsah

Zeman navrhl jmenování Poledníka ústavním soudcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman předložil Senátu návrh na jmenování Petra Poledníka soudcem ústavního soudu. ÚS má personální podstav po jmenování Kateřiny Šimáčkové soudkyní Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Petr Poledník

Článek

V minulosti Poledník působil coby místopředseda České advokátní komory.

„Složení soudcovského sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe bez úzkého zaměření,” uvedl v žádosti prezident. Poledníkova kancelář sídlí v Brně.

Nového soudce či soudkyni musí navrhnout prezident, potřebuje získat souhlas Senátu. Hrad už dříve uvedl, že s nominací počká na nového ministra spravedlnosti.

Předsedu ÚS Pavla Rychetského mrzí, že prezident nenavrhl na uvolněné místo ženu. Poledníka  osobně nezná.

„Pana doktora Poledníka osobně neznám, nevím, zda se ve své dosavadní profesní kariéře věnoval ústavnímu právu, ani zda v této oblasti za sebou má nějakou publikační činnost. Předpokládám ovšem, že tyto otázky budou předmětem ‚screeningu‘ při projednávání jeho nominace Senátem Parlamentu České republiky,” řekl Rychetský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám