Hlavní obsah

Zeman musel o pozadí privatizace MUS vědět, říká exšéf Fondu národního majetku

Právo, Jakub Troníček

Současný prezident Miloš Zeman musel na sklonku devadesátých let jako sociálnědemokratický premiér vědět, že jeho kabinet prodává minoritní balík akcií Mostecké uhelné společnosti (MUS) ve skutečnosti jejím vlastním manažerům. V rozhovoru pro Právo to v pondělí zopakoval tehdejší šéf Fondu národního majetku (FNM) Roman Češka, který už tehdy na incestní převzetí mosteckých dolů upozorňoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Miloš Zeman se nyní tváří, že o ničem nevěděl, ale naprosto jednoznačně o tom vědět musel. Neumím si představit, že by takto vážné privatizační rozhodnutí v takto vážné věci bylo učiněno bez posvěcení premiéra,“ řekl Právu Češka.

Že byli minimálně někteří členové Zemanova kabinetu o skutečném personálním pozadí společnosti Appian jakožto údajného seriózního zahraničního investora informováni, prohlásil v uplynulých dnech několikrát i Antonín Koláček, který byl ve Švýcarsku kvůli privatizaci společnosti nepravomocně odsouzen na čtyři a půl roku do vězení.

Zeman nařčení odmítá

Sám Zeman nicméně něco takového odmítl. „Toto tvrzení nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, protože jsem s těmito ministry o tom nemluvil. Vzhledem k tomu, že jsem v té době byl premiérem a premiér není totéž co ministr, mohu pouze konstatovat, že já jsem o tom nevěděl,“ řekl prezident novinářům minulý týden na tiskové konferenci v Nymburce.

Češka v této souvislosti připomněl, že o podezření na pokus o převzetí firmy jejími vlastními manažery tehdy nahlas upozorňoval. „Psalo se to snad ve všech médiích,“ poznamenal Češka.

Někteří úředníci management kryli

Podle něj měli zájmy státu na konci devadesátých let ve společnosti MUS hájit kromě zástupce Fondu národního majetku také vyslanci ministerstev financí a průmyslu a obchodu. „Většinou to byli úředníci těch ministerstev a domnívám se, že někteří tu činnost managementu MUS kryli, někteří ne,“ konstatoval Češka.

Jako příklad toho, kdo byl jednoznačně na straně managementu společnosti místo na straně státu, přitom Češka zmínil tehdejšího zástupce FNM Jiřího Valtra. „Nerespektoval doporučení fondu. A zůstal v orgánech firmy i po valné hromadě v dubnu 1998, na které byl stát přehlasován,“ vysvětlil Češka s tím, že právě na zmíněné poradě se poprvé potvrdilo podezření, že stát nad doly ztratil kontrolu. Valtra se Právu nepodařilo kontaktovat.

Způsobem, jakým si stát nechal vládu nad důlní společností proklouznout mezi prsty, se v současné době zabývá policie pod vedením olomouckého vrchního státního zastupitelství. A o tom, kteří členové Zemanova kabinetu měli být o skutečných vlastnících Appianu informováni, by měl podle dozorového žalobce Petra Šeredy v nejbližší době vypovídat právě Koláček.

Koláček se nevyjadřuje

Ten v pondělí prostřednictvím svého mluvčího Petra Sedláčka vzkázal, že se k tomu už dále odmítá do médií jakkoliv vyjadřovat. Spolu s dalšími exmanažery MUS je v souvislosti s privatizací MUS obviněn i v Česku. Zda bude jejich stíhání pokračovat, přitom bude záležet na případném pravomocném rozsudku ze země helvetského kříže a také na tamním přesném vymezení jednotlivých skutků. Platí totiž zásada, že za stejnou věc nemůže být nikdo trestán dvakrát.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Kvůli korupci související s převzetím mosteckých dolů už česká policie stíhá někdejšího náměstka ministerstva průmyslu a obchodu Roberta Sýkoru a také někdejšího vlivného zbrojaře Pavla Muselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám