Hlavní obsah

Zeman: Mezi jmenováním premiéra a vlády je neurčená lhůta

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman naznačil, že jmenování nové vlády Andreje Babiše (ANO) může přijít až za dlouhou dobu. Zatímco Babiše jmenuje znovu premiérem 6. června, jeho vláda může počkat i více než třicet dnů. Zeman se zároveň domnívá, že by mohlo být možné vyměnit ministra v demisi za jiného. Prezident to uvedl v televizi Barrandov.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Zeman odmítl, že by vládu musel jmenovat do třiceti dnů ode dne, kdy jmenuje premiéra. „Je neurčená lhůta mezi jmenováním premiéra a jmenování vlády,“ uvedl Zeman.

Vládu by si však Babiš mohl podle jeho názoru i tak brzy obměnit. „Je klidně možné, aby ministra v demisi nahradil jiný ministr. A jakmile budou jmenováni ministři nové vlády, tak je samozřejmě můžete odvolat a nahradit jinými,“ uvedl.

Na námitku moderátora Jaromíra Soukupa, že to možné není, Zeman řekl: „Uvedeno ad absurdum, vláda v demisi pojede autobusem, autobus havaruje a všichni ministři zahynout. Chcete říci, že by nebylo možné jmenovat vládu novou za tyto ministry?“

Babiš by chtěl složit novou vládu s ČSSD, která by měla obsadit ministerstva vnitra, práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničí. Dohromady má ANO a ČSSD 93 poslanců, pro důvěru však slíbilo hlasovat i patnáct komunistů.

Vznik vlády nyní má posvětit vnitrostranické referendum ČSSD. Podle informací Práva prozatím v referendu převažují kladné hlasy pro vstup do vlády. [celá zpráva]

„Vláda s důvěrou nemusí být výkonnější než vláda bez důvěry,“ podotkl Zeman a dodal: „Já chci věřit, že tady budeme mít v blízké budoucnosti vládu s důvěrou a že tato vláda bude pracovitá a úspěšná.“

Poche prý účelově změnil názor, tvrdí prezident 

Prezidentovi se stále nelíbí nominant na ministra zahraničí za ČSSD Miroslav Poche. Vyčítá mu, že v první polovině roku 2015 v Evropském parlamentu hlasoval pro rozdělování migrantů mezi země EU. Poche přitom ve chvíli, kdy česká vláda kvóty odmítla, hájil její postoj. I nyní se vyjadřuje tak, že kvóty na uprchlíky jsou nesmysl.

Ani to se však Zemanovi nelíbí. „Když někdo mění své názory jenom proto, aby získal ministerské křeslo, tak si mohu myslet, že i předchozí názory byly nevážné,“ uvedl.

„Bohužel, myslím si, že politika není dobytčí trh. Že se tady neobchoduje s krávami ani s voly a že předmětem obchodu nejsou ministerská křesla. Každý ministr má být odborník a má zastávat názory odpovídajícímu programového prohlášení vlády. Je-li programové prohlášení vlády zaměřeno protimigračně, tak přece nemůžete mít sluníčkáře nebo vítače jako ministra zahraničí?“ dodal Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám