Hlavní obsah

Zeman: Komunisté se dočkají, rád pomohu

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté by měli být rozumní a na splnění svých požadavků vůči premiérovi Andreji Babišovi (ANO) počkat, řekl ve čtvrtek v TV Barrandov prezident Miloš Zeman. Podle něj by odmítnutí důvěry Babišově vládě svědčilo o „neschopnosti dalekého výhledu“ poslanců KSČM.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman na sjezdu KSČM v Nymburce. Jeho projevu naslouchá šéf komunistů Vojtěch Filip.

Článek

Komunistické špičky budou o podpoře druhé Babišovy vlády rozhodovat v sobotu, přičemž někteří představitelé se zlobí, že Babiš nesplnil některé jejich podmínky. Zejména jim vadí, že do dozorčí rady ČEZ nebyl dosazen jimi nominovaný představitel.

Zeman podle svých slov ujistil šéfa KSČM Vojtěcha Filipa a předsedu jejich poslaneckého klubu Pavla Kováčika, že po prázdninách se může ještě leccos změnit. „Oba dva jsem ujistil, že pokud jde o Andreje Babiše, tak ta záležitost s ČEZem se vyřeší do září. Byly tam nějaké problémy opožděných nominací, pokud jsem správně informován,“ uvedl Zeman.

„Řekl jsem jim: Nespěchejte, máte před sebou tři a půl roku. I Bůh stvořil svět za sedm dní a vy byste chtěli všechno v jednom jediném dnu, dnu hlasování o důvěře. Já velmi rád pomohu, budete-li si to přát, při prosazování vašich požadavků, protože tolerance nebo podpora vlády si zaslouží takovou vstřícnost. Ale na druhé straně následujte Boha a čekejte i zbývajících šest dnů,“ citoval se prezident.

„Špačci nechávají višně od Kováčika i pro mě”

Kdyby podle něj někteří komunističtí poslanci „nehlasovali pro, tak je to důkazem jejich neschopnosti dalekého výhledu ze strany komunistů“.

„Jsem optimista. Myslím si, že vláda tu důvěru stejně dostane,“ dodal.

Podle něj nemá nespokojenost komunistů „ratio“ a přidal vzpomínku na návštěvu představitele KSČM na jeho vysočinském letovisku. „S Filipem tady byl i Pavel Kováčik, který mi sem přivezl višničku. Byla malá, ale po těch 15 letech už plodí, a vždycky, když se spolu vidíme, tak vzpomínáme, jak špačci žerou višně. Ale občas něco zbyde i na mě,“ řekl Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám