Hlavní obsah

Zeman jmenuje Sobotku během několika dnů

Právo, Novinky, tin, rsk
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman uvedl, že šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem během několika dnů. Splnil prý všechny podmínky, které mu dal. Zeman to ve čtvrtek řekl agentuře Reuters.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman

Článek

„Pan Sobotka splnil všechny podmínky, které jsem mu dal. Proto bude samozřejmě jmenován premiérem,” citovala agentura prezidenta.

Podle Reuters Zeman Sobotkovi řekl, že ho jmenuje týden po podepsání koaliční smlouvy. Předsedou vlády by se tak šéf ČSSD měl podle tohoto vyjádření stát v pondělí 13. ledna.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odpoledne upřesnil, že Zeman Sobotku jmenuje až koncem příštího týdne, protože předtím je na návštěvě Karlovarského kraje.

Vláda do konce ledna

Podle Zemanova vyjádření se tak dá předpokládat, že celá vláda by mohla být „velmi reálně” jmenována do konce ledna, přestože v rozhovoru uvedl, že má výhrady k některým nominacím na ministry. Žádná konkrétní jména ale neuvedl.

O prezidentových výhradách se zmínil už u úterý předseda Senátu Milan Štěch. [celá zpráva]

Sobotka: Pověření jsem splnil

„Je evidentní, že ono neformální pověření k vyjednávání o budoucí vládě bylo splněno: podařilo se vyjednat koaliční smlouvu tří stran, ze které vyplývá, že budoucí vláda bude mít ve Sněmovně většinu,” okomentoval rozhodnutí Sobotka.

Miloš Zeman v pátek přijme Sobotku na Pražském hradě. Dostane od něj originál koaliční smlouvy, kterou ČSSD, ANO a lidovci v pondělí podepsali. Prezident rovněž oznámil, že se v pátek k politické situaci vyjádří.

Již minulý týden od šéfa ČSSD dostal životopisy potenciálních ministrů. Média spekulovala, že prezident jmenování protahuje kvůli výhradám vůči některým nominovaným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám