Hlavní obsah

Zeman má problém s více navrhovanými ministry ze všech stran

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý na Hradě poobědval s předsedy obou komor parlamentu Milanem Štěchem a Janem Hamáčkem. Podle Štěcha jim Zeman sdělil své výhrady k navrhovaným ministrům. Směřují prý ke všem stranám koalice, podle Štěcha by ale neměly být překážkou ke jmenování vlády.

Foto: Hana Brožková - fotoarchív Kanceláře prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman s šéfem Senátu Milanem Štěchem (vlevo) a Janem Hamáčkem (oba ČSSD)

Článek

„Jsou to výtky, které může mít i prezident republiky. Jsou to věci, které asi navrhovatelé znají a nejsou na překážku toho, aby mohli vykonávat podle mého názoru svůj mandát. Musí ty připomínky vysvětlit a případně obhájit,“ uvedl Štěch po novoročním obědě s prezidentem.

Výtky podle něj směřovaly k vládním adeptům ČSSD, ANO i KDU-ČSL. Jejich počet nepřesáhl prsty jedné ruky, uvedl. Odmítl přitom, že by mezi ně patřil Jiří Dienstbier, Zemanův častý kritik, jenž má  být ministrem pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti. „Jiří Dienstbier nebyl hlavní osobou tohoto jednání, řekl bych, že byl naprosto okrajovou osobou,“ řekl Štěch, který však odmítl sdělit, kdo je onou hlavní osobou, o které se s prezidentem bavili.

Zeman zamíří do Sněmovny

Podle něj se ale jedná o běžnou provozní záležitost. „Věřím, že v konečné fázi to nebude překážka k tomu, že by vláda nebyla jmenována,“ uvedl.

„Byly to diskuse o tom, jestli daný člověk je skutečně profesionál, dostatečně zběhlý, nebo jestli by se tam nehodil nějaký jiný typ. Na to mohou být různé pohledy,“ dodal s tím, že podobné výhrady musí podle něj prověřit až praxe.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček doplnil, že by na páteční schůzce prezidenta s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou měl padnout termín pro další kroky při jmenování vlády. V pátek ale pravděpodobně Zeman ještě Sobotku nejmenuje premiérem.

Nicméně Hamáček je ochoten svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, na které by se mohl projednat v prvním čtení služební zákon, což byla jedna ze Zemanových podmínek ke jmenování vlády. „Pokud Sněmovna projedná zákon o státní službě v prvním čtení, předpokládám, že již nic nebude bránit tomu, aby kroky ze strany pana prezidenta pokračovaly,“ prohlásil.

Dodal, že také pozval Miloše Zemana na jednání Sněmovny, kde by podle něj měl vyjádřit i své výhrady k navrhovaným ministrům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám