Hlavní obsah

Zeman dá odměnu 100 000 za článek o Hitlerovi, Ovčáček ho nenašel

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Prezident Miloš Zeman vypsal odměnu 100 000 korun pro toho, kdo najde článek Hitler je gentleman, který měl podle prezidenta napsat Ferdinand Peroutka a publikovat ho v časopise Přítomnost před začátkem druhé světové války. Několik měsíců ho hledal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, ale neuspěl. Odborná veřejnost tvrdí, že takový článek neexistuje.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman (vlevo) na návštěvě kraje Vysočina. Vpravo hejtman Jiří Běhounek

Článek

„Moje žena tím nebude příliš nadšena, protože je to drobné ohrožení rodinného rozpočtu, ale je důležité, aby se našel, protože jsem ten článek na vlastní oči četl,” řekl Zeman podle ČTK během středeční návštěvy kraje Vysočina při setkání s lidmi.

„Pan prezident se rozhodl vypsat odměnu 100 tisíc korun z vlastních finančních prostředků, kterou obdrží ten, kdo nalezne článek Ferdinanda Peroutky na téma Hitler je gentleman,“ potvrdil Novinkám Ovčáček.

Tomu se do současné doby nepodařilo článek najít. Přesto je přesvědčený, že existuje. „Věřím panu prezidentovi, že jej četl,“ dodal.

Jiné, ale také Peroutkovy články

Ovčáček v minulých měsících poukázal na několik jiných Peroutkových textů z let 1938 a 1939. Mezi nimi i článek k Hitlerovým narozeninám, o němž měl sám Peroutka později prohlásit, že mu gestapo řeklo, že právě kvůli tomu textu ho poslali do koncentračního tábora.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman s mluvčím Jiřím Ovčáčkem

Odborníci to poté glosovali tím, že i gestapo odhalilo v článku jinotaje, které Ovčáček odhalit nedokázal. [celá zpráva]

Na veřejnosti se objevilo i několik podvrhů, které mají dokazovat, že článek v Přítomnosti opravdu vyšel.

Ústav pro českou literaturu Akademie věd upozornil na to, že spisovatel Jan Drda v roce 1958 napadl Peroutku za to, že se sešel s předválečným velvyslancem Německa a napsal o něm, že je gentleman. „(Ernst) Eisenlohr byl gentleman, který to myslel dobře, ale nic nemohl zmoci,“ citoval Drda údajná Peroutkova slova. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám