Hlavní obsah

Peroutkovým „gentlemanem“ byl německý velvyslanec, ne Hitler

Novinky, Jaroslav Soukup

Další indicii k marnému hledání údajného článku Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“, na jehož existenci trvá prezident Miloš Zeman a již popírají odborníci, nalezl Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR.

Foto: ČTK

Ferdinand Peroutka

Článek

Jde o článek spisovatele Jana Drdy, který vyšel v roce 1958 v Literárních novinách. Drda v něm napadá Peroutku kvůli schůzkám s předválečným německým velvyslancem v Československu Ernstem Eisenlohrem, jehož prý Peroutka označil za gentlemana.

„Při práci na aktualizaci hesla Ferdinanda Peroutky jsme narazili na článek Jana Drdy otištěný v Literárních novinách z roku 1958 (číslo 9, strana 7), ve kterém si Drda vyřizuje účty nejen s Peroutkou, ale i se svým předválečným zaměstnavatelem Jaroslavem Stránským,“ uvedl ústav na svém facebookovém profilu.

Odborníci z ústavu se domnívají, že Peroutka tedy neoznačil za gentlemana Hitlera, nýbrž německého velvyslance v Praze.

„Drda vzpomíná na Peroutkovy schůzky s tehdejším německým velvyslancem v Praze Eisenlohrem, o kterém Peroutka údajně po Mnichovu prohlásil, že byl gentleman,“ dodává ústav.

Vzkazy Benešovi

„Eisenlohr byl gentleman, který to myslel dobře, ale nic nemohl zmoci,“ cituje Drda údajná Peroutkova slova. Ta Peroutka podle Drdy pronesl poté, co mu byly schůzky s Eisenlohrem některými jeho přáteli vytýkány. Peroutka se s Eisenlohrem na jaře 1938 skutečně několikrát setkal.

Jedné ze schůzek se zúčastnil i spisovatel Karel Čapek. Peroutka o výsledcích těchto jednání informoval prezidenta Edvarda Beneše a ministra zahraničí Kamila Kroftu.

Peroutka se setkával s Eisenlohrem na jeho žádost a ten přes něj údajně vzkazoval Benešovi, že s Henleinem nebude žádná dohoda možná a že Hitler má v úmyslu samostatné Československo zlikvidovat. Právě to zřejmě vedlo Peroutku k tomu, aby velvyslance označil za „gentlemana“.

Z Drdova článku však nevyplývá, zda se Peroutka o Eisenlohrovi jako o gentlemanovi jen zmínil, anebo i něco přímo napsal.

Drda s Peroutkou nevybíravě účtuje i v pokračování článku, které vyšlo v dalším čísle Literárních novin.

Zmiňuje přitom často ty Peroutkovy texty, které v posledních týdnech začal coby „morální lapsy“ zveřejňovat mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Ten se pokouší dohledat článek s titulkem Hitler je gentleman, který měl podle prezidenta vyjít v časopise Přítomnost, jejž Peroutka vedl.

Pro Zemana je tento údajný článek důkazem Peroutkova morálního selhání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám