Hlavní obsah

Zeman chce s Babišem obědvat i po dalších volbách

Novinky, Barbora Zpěváčková
Lány
Aktualizováno

Na tradiční novoroční oběd s prezidentským párem do Lánského zámku dorazil ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO) s chotí Monikou. Prezident Miloš Zeman při setkání s premiérem žertoval o velikosti kytic přítomných dam a naznačil, že by si přál, aby Babiš pokračoval v čele kabinetu i po příštích volbách.

Záznam: TK Andreje Babiše po novoročním oběde s Milošem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

„Andrej má takovou velkou kytku a já mám takovou malou, ale zase hezčí,“ komentoval Zeman při setkání s Babišovými před obědem, ke kterému se podávala husí paštika a candát.

Při společné fotografii Zeman prohlásil: „Předpokládám, že se takhle setkáme ještě čtyřikrát, a doufám, že jste pochopili skrytý význam této věty,“ řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou před novoročním obědem s prezidentem Milošem Zemanem (vpravo) a jeho manželkou na zámku v Lánech.

Babišovi vyprší premiérský mandát za tři roky. Zeman tak počítá, že se Babiš stane předsedou vlády i po dalších volbách.

Babiš přitom dříve uvedl, že bude-li premiérem, po čtyřech letech v politice skončí. [celá zpráva]

Změny ve vládě na přetřes nepřišly

Předmětem debaty u oběda byla především rodina. „Strávili jsme velice příjemný oběd, bavili jsme se o rodině, o našich dcerách, kde která studuje. Pana prezidenta jsem informoval o skvělých výsledcích, které naše země dosáhla,” řekl novinářům po zhruba dvouhodinovém posezení Babiš.

Možnou rekonstrukci vlády prý neřešili. „Na to nebyla vhodná situace. Potkáme se zvlášť a probereme to. Nevylučuji rekonstrukci vlády, ale vidím to až na druhý kvartál tohoto roku,” uvedl premiér. To, že někteří ministři možná skončí, řekl Babiš v úterý. [celá zpráva]

Tradici novoročních obědů založil Klaus

S prezidentem Milošem Zemanem a jeho chotí Ivanou poobědvali Babišovi poprvé loni. Jako hlavní chod se podávala svíčková na smetaně s houskovým a karlovarským knedlíkem. [celá zpráva]

Setkání premiéra Babiše a prezidenta Zemana a jejich manželek v LánechVideo: Novinky

Tradici novoročních obědů založil exprezident Václav Klaus v roce 2004. S manželkou Livií hostili tehdejšího premiéra Vladimíra Špidlu a jeho ženu Viktorii. Podle Archivu Kanceláře prezidenta republiky se k obědu podávala šunková rolka, zeleninový vývar a jelen z lánské obory.

„Václav Klaus tehdy vyslovil přání, aby se událost stala novou tradicí. Smyslem prvního i následujících setkání byla kromě osobního neformálního rozhovoru také příležitost k debatě o zásadních politických otázkách a koordinaci výkonu ústavních pravomocí v nadcházejícím roce,“ uvedl v úterý Hrad na Facebooku.

Novoroční oběd prezidenta s předsedou vlády se od té doby koná obvykle s manželkami. Bez žen se politici sešli poprvé v historii Česka v roce 2008. Někdejší premiér Mirek Topolánek totiž už nežil se svojí chotí Pavlou, a tak i Livia Klausová musela zůstat doma.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou poobědvali s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Na snímku podpisy Babišových v pamětní knize

Poobědvali sami i v roce 2009, kdy už sice Topolánek měl přítelkyni Lucii Talmanovou, ale nebyl ještě rozvedený. Podle protokolu může ústavní činitel přijít jen s manželkou, nikoliv se svou přítelkyní.

Nečas oběd zrušil

V roce 2013 bývalý předseda vlády Petr Nečas novoroční oběd s Klausem odřekl z rodinných důvodů. Ještě ve stejném roce požádal Nečas o rozvod.

Rozruch kolem tradiční schůzky byl na podzim roku 2015, kdy prezident údajně pozval tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) s tím, ať nechá svoji choť doma. Hrad to vzápětí popřel s tím, že pozval i Sobotkovy děti. Zeman se Sobotkou měli dlouhodobě vypjaté vztahy, ale na tradiční oběd se vždy sešli. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám