Hlavní obsah

Zeman byl v kontaktu s nakaženou zaměstnankyní prezidentské kanceláře

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman, který měl ve čtvrtek pozitivní test na koronavirus, byl na nemoc testován poté, co byl v kontaktu s další osobou pozitivně testovanou na koronavirus, uvedla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke. Podle Borise Štastného ze společnosti Senior Home Group, jež se o Zemana stará, šlo o zaměstnankyni prezidentské kanceláře. Prezident byl ve čtvrtek opět převezen do Ústřední vojenské nemocnice a byly mu podány monoklonální protilátky.

Příjezd Miloše Zemana zpět do Ústřední vojenské nemocniceVideo: Aktu.cz

 
Článek

Společnost Senior Home Group testovala v Lánech všechny, kdo měli s prezidentem, který na zámek mířil z ÚVN, přijít do styku, antigenním testem, tzv. semikvantitativním odběrem. Podle Šťastného jde o citlivější antigenní test. Takto byl zachycen hraniční test u jedné zaměstnankyně prezidentské kanceláře, která s prezidentem měla být v kontaktu už v minulých dnech, řekl serveru Idnes.cz Šťastný. Poté byly testy rozšířeny na PCR, které byly pozitivní jak u ní, tak později i u prezidenta.

„V rámci režimových opatření jsme každého, kdo by měl přijít do styku s panem prezidentem, otestovali pomocí antigenního testu a už ráno, ještě před jeho příjezdem, jsme v Lánech objevili jeden pozitivní záchyt. Pana prezidenta jsme odpoledne otestovali PCR metodou a jeho test vyšel pozitivní, ačkoliv byl absolutně bez příznaků,“ popsal Právu situaci Šťastný. Společnost Senior Home Group ze skupiny Penta Hospitals obdržela zdravotní dokumentaci i rehabilitační plán stanovený ÚVN.

„Po konzultaci s jeho ošetřujícím lékařem panem Zavoralem odjel pan prezident zpátky do ÚVN kvůli sledování jeho stavu a podání monoklonálních protilátek, což je naprosto standardní postup,“ dodal.

Zeman má covid, dostává monoklonální látky

Domácí

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke řekla: „Preventivní testování je běžná praxe při přijetí do zdravotní péče v domácím prostředí, a zároveň mu byl test proveden i z důvodu kontaktu s pozitivně testovanou osobou.”

Zeman podle ní nemá příznaky nemoci, je očkován třemi dávkami vakcíny. „Podání monoklonálních protilátek má především preventivní účel, po aplikaci monoklonálního přípravku zůstane pacient hospitalizován z důvodu observace,” doplnila Zinke.

Popsala, že každá návštěva u prezidenta musela doložit očkování, prodělání covidu nebo se prokázat PCR testem ne starším 72 hodin. U pacienta mohla být maximálně 30 minut. „Přítomny mohly být maximálně dvě osoby, návštěva vždy byla poučena o povinnosti mít po dobu návštěvy nasazený respirátor. Při návštěvách nebyl personál ÚVN přítomen,” popsala Zinke okolnosti návštěv u prezidenta.

Zeman strávil v ústřední vojenské nemocnici uplynulých 46 dní. Ve čtvrtek dopoledne byl propuštěn do Lán na svou žádost. Nemocnice uvedla, že se zříká odpovědnosti za jeho stav a informovala rodinu a spolupracovníky o možných rizicích.

Zeman se rozhodl sám. Nemocnice se zřekla zodpovědnosti za stav prezidenta

Domácí

Odpoledne byl Zeman testován na koronavirus a po poradě s prezidentovým ošetřujícím lékařem Miroslavem Zavoralem byl převezen opět do nemocnice. V Lánech tak strávil několik hodin. Kdy bude opět z nemocnice propuštěn, není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám