Hlavní obsah

Zeman má covid, dostává monoklonální látky

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman musel být ve čtvrtek večer opětovně převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, odkud dopoledne odjel na zámek v Lánech. Podle vyjádření prezidentova mluvčího měl pozitivní test na koronavirus. V nemocnici dostane prezident monoklonální látky. Zeman měl zítra jmenovat premiérem Petra Fialu, zrušil ale veškerý program.

Příjezd Miloše Zemana zpět do Ústřední vojenské nemocniceVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman byl v rámci standardů poskytovatele domácí péče ve čtvrtek dne 25. listopadu 2021 v odpoledních hodinách na zámku v Lánech testován na přítomnost onemocnění COVID-19. Výsledný test byl bohužel pozitivní,” napsal Novinkám hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Proto ve spolupráci s ošetřujícím lékařem prof. Miroslavem Zavoralem bylo rozhodnuto o převozu pacienta zpět do Ústřední vojenské nemocnice v Praze za účelem řešení této situace,” doplnil mluvčí s tím, Zemanův program bude po dobu léčby covidu pozastaven.

Šéf lékařského konzilia Tomáš Zima České televizi řekl, že Zeman nemá žádné příznaky onemocnění a do nemocnice byl převezen kvůli aplikaci monoklonálních látek. Ty, pokud jsou aplikovány včas, brání vážnému průběhu onemocnění. Aplikace trvá asi hodinu. Pacient je přitom na lůžku a léčbu dostává intravenózní infuzí. Posléze zůstane v nemocnici na pozorování.

Mluvčí středočeské záchranné služby televizi řekla, že prezident byl při převozu ve stabilizovaném stavu.

Rizikový kontakt

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice a Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral řekl Seznam Zprávám, že Zeman byl testován kvůli rizikovému kontaktu pracovníka z Lán.

Foto: Aktu.cz

Sanitka převezla ve čtvrtek v podvečer Miloše Zemana zpět do Ústřední vojenské nemocnice

Informaci o údajné nákaze prezidenta onemocněním covid-19 přinesly server CNN Prima news a rádio Frekvence 1.

„Mohu potvrdit, že dochází k převozu pana prezidenta do ÚVN,“ řekl CNN Prima news lékař Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group. Ta se má o Zemana starat po jeho čtvrtečním převozu na zámek v Lánech. Informaci o nákaze koronavirem odmítl potvrdit s odkazem na lékařské tajemství.

Foto: Aktu.cz

Sanitka záchranné služby, které odvezla Miloše Zemana

Podle rádia Frekvence 1 měl Zeman pozitivní test na koronavirus, příznaky onemocnění ale nemá.

Zeman opustil nemocnici

Domácí

Prezident byl ve čtvrtek dopoledne propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice, kde byl přes měsíc a půl. Odjel na zámek v Lánech, odkud chtěl pracovat. V pátek měl jmenovat novým premiérem Petra Fialu (ODS). ÚVN mu doporučila delší pobyt v nemocnici, jeho rozhodnutí ukončit hospitalizaci kvůli práci vzhledem ke zlepšení zdravotního stavu respektuje.

Foto: Aktu.cz

Sanitka převezla ve čtvrtek v podvečer Miloše Zemana zpět do Ústřední vojenské nemocnice

Zeman se rozhodl sám. Nemocnice se zřekla zodpovědnosti za stav prezidenta

Domácí

Zeman dostal nedávno třetí dávku vakcíny proti onemocnění covidu-19, očkován byl přípravkem od firmy Pfizer/BioNTech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám