Hlavní obsah

Zeman by vyznamenal slušovického Čubu, Sobotka lyžaře Bauera

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezidentští kandidáti při středeční debatě se studenty pražské Právnické fakulty odpovídali také na dotaz, komu by udělili státní vyznamenání. Řešili také, zda se dosud nevyznamenávali hlavně lidé, kteří se o stát zasloužili hlavně v minulých dobách a zda se neopomíjejí lidé společensky významní v současnosti. Akci pořádal Spolek českých právníků Všehrd.

Foto: archiv, Právo

František Čuba by za své působení v JZD Slušovice dostal od Miloše Zemana vyznamenání.

Článek

Pokud by se stal prezidentem, Jiří Dienstbier by udělil vyznamenání za zásluhy předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Pokud by hlavou státu byl Přemysl Sobotka, ocenil by běžce Lukáše Bauera. A v případě, že by na Hradě byl Miloš Zeman, předal by vyznamenání předsedovi někdejšího slušovického družstva Františkovi Čubovi.

Podle Dienstbiera je logické, že se vyznamenávají lidé, kteří bojovali za stát v době, kdy vládly totalitní režimy. „Vidím prostor pro ocenění lidí, kteří se chovali statečně tehdy i dnes – například Pavel Rychetský. Ale je také jiná kategorie lidí, kteří si zaslouží ocenění, jako například ti, kdo upozorní na korupci," podotkl.

Sobotka uvedl, že Je třeba dávat vyznamenání lidem, kteří se zasloužili pro ČR, byť jsou třeba na sklonku života. Ze současníků by prý vyznamenal Lukáše Bauera. „Zná ho celý svět, ode mě by ocenění určitě dostal,“ řekl.

Zeman by přestavěl Vladislavský sál

Zeman prohlásil, že by zvýšil počet lidí, kteří "dostávají vyznamenání za zásluhy, i kdyby se musel přestavět Vladislavský sál". "Měli by být odměňováni lidé, kteří vykonali skutečnou práci, nikoli lidé, kteří ji slibují," dodal s tím, že jeho volba by padla na Františka Čubu, která v dobách totality dokázal vytvořit ve Slušovicích zárodek tržní ekonomiky.

Čuba vedl v krajských volbách na Zlínsku Stranu práv občanů-zemanovci, SPOZ se nyní podílí na místní koaliční vládě se soc. dem. a komunisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám