Hlavní obsah

Zeman bude lepší prezident než Klaus, očekávají lidé

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco novému prezidentovi Miloši Zemanovi věřila na přelomu února a března polovina občanů, důvěra v jeho předchůdce Václava Klause byla tou dobou na úrovni 25 procent. Většina lidí si rovněž myslí, že Zeman bude lepším prezidentem než Klaus. Myslí si to 55 procent respondentů průzkumu agentury STEM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus se svým nástupcem a dlouholetým oponentem Milošem Zemanem

Článek

Agentura připomněla, že Klaus se těšil důvěře především pravicově orientovaných občanů, zatímco Zemanovi věří zejména levicově smýšlející voliči.

"Důvěru v něj (Zemana; pozn. red.) má 77 procent levicově orientovaných, 50 procent orientovaných středově a 23 procent těch, kteří se řadí na pravici," uvedla agentura. V případě Klause je poměr důvěry pravicově, středově a levicově orientovaných občanů v poměru 39:24:14 procent.

V otázce, zda bude Zeman lepší hlavou státu nežli Klaus, se mírná většina (55 procent) přiklání k názoru, že ano. Mezi stoupenci vládních stran má tento názor jen čtvrtinovou podporu. Mezi příznivci levice je o tom přesvědčeno 80 procent z nich.

Občané byli dotazování i na to, zda by přivítali zvýšení pravomocí prezidenta. Kladně se vyslovilo 44 procent lidí. Loni to bylo 41 procent občanů.

Anketa

Bude podle vás Miloš Zeman lepším prezidentem než Václav Klaus?
Ano
78,1 %
Ne
16 %
Nevím
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5447 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám