Hlavní obsah

Zeman besedoval na pražském Výstavišti, přišli i odpadlíci z ODS a ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Šéf Přípravného výboru Strany práv občanů (SPO) Miloš Zeman pilně objíždí republiku a postupně navštěvuje všechny kraje. Ve čtvrtek zavítal do Prahy, kde na Výstavišti besedoval s lidmi. Expremiéra si přišel poslechnout i poslanec Kosta Dimitrov, který vystoupil z ČSSD a míří právě do SPO a také poslanec Jan Schwippel, který pro změnu loni v dubnu vystoupil z ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman představil programové teze Strany práv občanů.

Článek

„Zdravím mediální hvězdu,“ uvedl Zeman, když se vítal s Dimitrovem v Křižíkově pavilonu na Výstavišti. Dimitrov v reakci zdůraznil, že mu nikdo nechce věřit, že z ČSSD do nové zemanovské strany míří dobrovolně.

Schwippel Právu po skončení debaty řekl, že se prozatím o vstupu do SPO neuvažuje. „Ne, neuvažuji, prozatím,“ uvedl poslanec na dotaz Práva. „Přišel jsem se podívat ze zájmu, protože bych určitě uvítal vstup nových subjektů na politickou scénu,“ vysvětlil Schwippel, proč na debatu se Zemanem přišel.

Zeman nechce být kazatelem

Lídra SPO čeká v květnových volbách v Ústeckém kraji souboj s lídrem ČSSD Paroubkem. Ten ve čtvrtek oznámil, že shání pro sebe a svou rodinu byt v Teplicích. Zeman takový krok nechystá. „Ne, zcela určitě ne. Nedomnívám se, že by jakéhokoliv inteligentního ústeckého voliče výrazně oslovilo to, že si někdo v tom či onom kraji koupí byt. Domnívám se, že voliče oslovíte kontaktní kampaní,“ uvedl v debatě na Výstavišti.

Na jejím úvodu Zeman seznámil s programem jeho nové strany. Uvedl, že nechce být kazatelem, a proto hovořil v sedě. „Kazatelů v začínající volební kampani asi zažijeme dost,“ prohlásil. SPO podle Zemana nebude ve volební kampani útočit, ale vykládat volební program. Ten je podle něj zaměřen na řešení dvou podstatných problémů, které ČR trápí, a to politické a ekonomické krize.

Při prezentaci návrhů na posílení práv voličů hovořil Zeman o snížení procenta preferenčních hlasů z pěti na tři. A s poukazem na starostu Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) dodal: „Tímto návrhem by někteří nepreferovaní starostové velmi rychle zmizeli ze svých funkcí.“

Budvar by se neměl privatizovat

Expremiér se vyslovil proti privatizaci Budvaru. Uvedl, že by prodejem tohoto pivovaru stát tratil třicet miliard korun na ochranných známkách. Zeman se domnívá, že Budvar by určitě koupil americký pivovar Anheuser Busch. Pivo této firmy přitom označil za „špinavou hnědou břečku“. Vzápětí expremiér poznamenal, že doufá v podání žaloby pro urážky na cti ze strany amerického pivovaru.

Zeman také hovořil o březnovém sjezdu jeho nové strany, kdy chce, aby byl jediným „politickým dinosaurem“ ve vedení, které se zde bude volit. Podle expremiéra se sjezd bude patrně konat v Praze.

Na debatě s expremiérem se objevil i Pavel Kotrba, který pořádal loni v srpnu v Praze demonstraci studentů proti spolupráci ČSSD a KSČM. Mladí lidé tehdy prošli centrem města v maskách předsedy ČSSD Jiřího Paroubka a šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. Zemana si přišlo poslechnout zhruba 180 lidí, v sále bylo přitom připraveno 400 míst. Lidé z SPO to považují za úspěch. „V Praze jsem čekal stovku lidí,“ řekl novinářům Zemanův přítel Miroslav Šlouf.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám