Hlavní obsah

ČSSD kvůli Zemanovi ztratila prvního poslance, do SPO míří Dimitrov

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Poslanec Kosta Dimitrov opustil řady sociálních demokratů a podal přihlášku do Strany práv občanů, kterou založil expremiér a někdejší šéf ČSSD Miloš Zeman. Za SPO hodlá v květnových volbách kandidovat.

Foto: René Volfík, ČTK

Kosta Dimitrov na archivní fotografii z roku 2006

Článek

Pražský poslanec původem z Bulharska byl členem ČSSD od jejího obnovení v roce 1989. Ve Sněmovně figuruje ve výborech pro sociální politiku a pro zdravotnictví.

"Rozhodoval jsem se už asi rok. Nahrálo mi to, že vznikla nová strana,“ sdělil Právu Dimitrov. Odmítl, že by za odchodem z ČSSD k zemanovcům byla jakákoliv nabídka, například v podobě "igelitek“ nebo třeba lanaření ze strany lobbisty Miroslava Šloufa.

"Nic takového, rozhodl jsem se sám,“ zdůraznil Dimitrov. Pokud dostane nabídku, je připraven za SPO kandidovat do Sněmovny. "Kvůli tomu jsem ale přihlášku nepodával. Když mi to ale bude nabídnuto, tak neodmítnu,“ sdělil poslanec.  

Je to akt zoufalého muže, teď se ukáže, na příkladu hlasování, jak to strana Melčáka a Šloufa chce dělat.
Jiří Paroubek

Šéf ČSSD Jiří Paroubek označil Dimitrovův krok za akt zoufalého muže. "Je to akt zoufalého muže, teď se ukáže, na příkladu hlasování o 13. důchodu a mateřské či jiných sociálních zákonů, jak to strana Melčáka a Šloufa chce dělat. Zda chce pracovat pro lidi anebo proti nim. Přeběhlíci jsou doménou Šloufa a Dalíka. Před časem jsem vyzval všechny členy ČSSD, kteří se ztotožňují s korupčním pojetím politiky M. Šloufa, aby odešli ze strany za ním,“ uvedl Paroubek v tiskovém prohlášení.

První místopředseda strany Bohuslav Sobotka částečně připustil, že ho Dimitrovovo rozhodnutí překvapilo. "Pan poslanec po celé čtyři roky hlasoval vždy v souladu s usnesením poslaneckého klubu, patřil k loajálním poslancům. Osobně se domnívám, že pravděpodobně je za jeho rozhodnutím fakt, že už nebyl zařazen na kandidátku pro nadcházející volby,“ uvedl Sobotka k Dimitrovovu rozhodnutí.  

Své rozhodnutí opustit ČSSD zdůvodnil vývojem ve straně v posledních letech. Pobouřilo ho, že je spojován s údajnou manipulací členské základny ČSSD v Praze 11.

Svůj podíl má i kandidatura Zubové

Za nedemokratické Dimitrov považuje zařazení bývalé členky Strany zelených Olgy Zubové na pražskou volební kandidátku ČSSD bez toho, aby prošla řádnými primárními volbami.

Poslanec je přesvědčen, že po odchodu Zemana z aktivní politiky se ČSSD začala měnit ve stranu silně ovlivňovanou politickými a ekonomickými podnikavci a jejich zájmovými skupinami, pro které je stranická legitimace prostředkem k uspokojování výhradně vlastních zájmů. Proto uvítal založení SPO, kterou považuje za naději pro občany, kteří se cítí být podvedeni politikou nynějších parlamentních stran.  

Přestože Dimitrov podle vnitřních stanov o svém odchodu ze strany informoval e-mailem i poštou, vzbudil svým krokem u vedení rozruch. První místopředseda ČSSD a šéf poslanců Bohuslav Sobotka si informaci ověřoval textovou zprávou. "Odpověděl jsem mu, že je to pravda,“ dodal Dimitrov.

Reklama

Související články

Zemanova strana dá na kampaň až 30 miliónů

Petr Cibulka má za sebou jako spoluautor velký úspěch s volební kampaní ODS v roce 2006. Nyní se rozhodl pomoci do Sněmovny Straně práv občanů (SPO). Pro...

Výběr článků

Načítám