Hlavní obsah

Zemanova strana chce radikálně změnit volební systém

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Jako boj proti stávající politické situaci v České republice chce nadcházející květnové volby pojmout Strana práv občanů (SPO). K tomu má pomoci nový volební systém. Vyplývá to z pracovní verze návrhů programového prohlášení, kterou se Právu podařilo získat.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman představil programové teze Strany práv občanů.

Článek

Člen přípravného výboru SPO Miloš Zeman ve čtvrtek zároveň novinářům oznámil, že strana byla registrována 8. prosince a 14. prosince obdržela od ministerstva vnitra dopis. Změna volebního systému je rozvržena do sedmi bodů.

- snížení procenta preferenčních hlasů z pěti na tři
- zavedení možnosti výběru z více kandidátek, aby občan nebyl vázán na jedinou politickou stranu
- zvýšení počtu volebních krajů ze 14 na 35
- přímá volba starostů, primátorů, hejtmanů a prezidenta
- přijetí zákona o obecném referendu včetně možnosti jeho rozšíření na lokální úrovni
- prosazení progresivní daně
- přesun části rozpočtových prostředků v době krize ze spotřeby na investice pro podnikatele

Podle SPO by se také mělo šetřit na přebujelém státním aparátu či vázání výplaty sociálních dávek na plnou účast na veřejně prospěšných pracích. Dále SPO odmítá zavádění školného či poplatků ve zdravotnictví.

Zeman na čtvrteční tiskové konferenci odmítl nařčení, že by šlo o stranu politických dinosaurů. Podle něj například pražská organizace bude mít jeden z nejmladších výborů s věkovým průměrem kolem třiceti let.

Zeman zároveň odmítl spekulace, že by se snažil vstupem SPO do politiky zmařit šance na úspěch ČSSD ve volbách. „Náš program není určen proti žádné politické straně,“ prohlásil Zeman a zároveň se zavázal, že SPO nepovede politickou kampaň na bázi útoků proti ostatním stranám. „Budeme klidně vykládat náš volební program. Vyloďovací čluny vypluly,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman začal návrat do politiky na zabíjačce

Sedmé výjezdní zasedání ministrů někdejšího kabinetu premiéra Miloše Zemana se v pátek uskutečnilo v Hodoníně na Slováckém statku někdejšího ministra...

Výběr článků

Načítám