Hlavní obsah

Zeman: Babiš se mýlí, obchod s Čínou vzkvétá

– Praha • Aktualizováno

Čínské investice v Česku dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana zhruba 50 miliard korun. Prezident to řekl v rozhovoru pro pořad Partie televize Prima. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) není správně informován, když tvrdí, že české firmy litují spojenectví, která uzavřely na jaře při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, dodala česká hlava státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho český protějšek Miloš Zeman.

Článek

"Byl jsem informován, že v současné době objem čínských investic dosáhl zhruba 50 miliard korun," uvedl Zeman.

Hrad v březnu uváděl, že Čína se v Česku zařadí mezi investory velikosti například Belgie či Kypru. Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených tehdy v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard korun, do roku 2020 pak celkem 294 miliard. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding.

Kritika za servilitu

Diskusi o česko-čínských vztazích a přínosu dohod z března rozpoutala v posledních dnech návštěva dalajlamy v Praze. S tibetským duchovním se sešli někteří politici včetně ministra kultury Daniela Hermana a vicepremiéra Pavla Bělobrádka (oba KDU-ČSL). Zeman spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a předsedy komor Parlamentu pak vydali prohlášení, že schůzky nemohou být chápány jako výraz změny oficiální politiky k Číně.

Prohlášení kritizovala zejména pravicové opozice, jeho servilitu ústavním představitelům dnes vyčetla i skupina nevládních organizací.

Prezident: Ministr financí nemá správné informace

Babiš se ve středu Hermana zastal a řekl, že ekonomické vztahy s Čínou nevidí jako mimořádně dobré. Některé firmy podle něj už litují spojenectví, která uzavřely.

"Andrej Babiš není informován, nebo není správně informován. Nejen, že čeští investoři se neodvracejí od čínských, ale naopak až v překvapivě vysokém počtu s nimi chtějí spolupracovat," řekl Zeman.

Jmenoval převzetí podniku Žďas ve Žďáru nad Sázavou čínskou CEFC. Rozjednány jsou další vstupy do českých společností, například do výrobny letadel v Kunovicích, dodal.

„Nebudu panu prezidentovi nic vzkazovat přes média. Brzo se uvidíme, určitě probereme tuto problematiku osobně. Rád se nechám vyvézt z omylu,“ řekl Babiš Novinkám.

Zeman si myslí, že prohlášení politických představitelů ke vztahům v Číně bylo nutné. "Jinak by mohl v nezainteresovaných kruzích vzniknout dojem, že stanovisko ministra Hermana je stanoviskem celé české vlády," uvedl. Hrozilo podle něj to, že jedním gestem se znehodnotí mnoho práce.

Čína osmdesátiletého dalajlamu označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě. "Čínská vláda má svaté právo hrozit sankcemi, pokud nějakou akci považuje za nepřátelskou vůči své zemi," řekl Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám