Hlavní obsah

Zeman a Nečas se pustili do slovního ping pongu kvůli Hradní stráži

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že místo, aby se "ostentativně proletěl helikoptérou", tak vysílá na pomoc s povodněmi Hradní stráž, rozpoutalo slovní ping pong s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Šéf kabinetu ve středu hovořil o patetickém vysílání stráže, Zeman kontroval, že "kompetenční spory převládly nad pomocí postiženým".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády

Článek

Zeman sice v pondělí oznámil, že dává k dispozici šedesát příslušníků Hradní stráže na pomoc v boji s povodněmi, vojáci ale nakonec zůstali v kasárnách. Chyběl totiž nutný spolupodpis premiéra Nečase pod rozhodnutím. K tomu došlo ve středu, Hradní stráž je už tak k dispozici k nasazení při odstraňování následků záplav.

Premiér ale zároveň vrátil Zemanovi špílec s „ostentativním létáním vrtulníkem“. Prohlásil, že pondělní oznámení o vyslání Hradní stráže bylo v rozporu se zákonem, právě kvůli chybějící kontrasignaci. A dodal, že kroky vlády na pomoc postiženým povodní jsou věcné „na rozdíl třeba od některých ostentativních kroků typu od počátku právně neplatného patetického vysílání Hradní stráže“.

Zeman úder vrátil s povzdechem, že kompetenční spory převládly právě nad pomocí postiženým povodní.

„Je nám velice líto, že kompetenční spory převládly nad pomocí postiženým. Bez ohledu na tyto spory pan prezident velice oceňuje aktivitu všech záchranných složek při pomoci postiženým povodněmi a doufá, že do prací se v co nejkratší době zapojí také Hradní stráž,“ sdělila prezidentova mluvčí Hana Burianová.

Reklama

Výběr článků

Načítám