Hlavní obsah

Zeman chce další důkazy o zapojení GRU ve Vrběticích. Podezření je podle něj vážné

• Aktualizováno

Podle prezidenta Miloše Zemana neexistují důkazy ani svědectví Bezpečnostní informační služby (BIS), že by ruští agenti byli ve vrbětickém areálu. Řekl to v neděli v mimořádném televizním projevu. Zároveň však podpořil plné vyšetření případu s tím, že dosud předložená podezření jsou velmi vážná.

Projev prezidenta Miloše Zemana ke kauze VrběticeVideo: ČTK

 
Článek

„Mohu konstatovat, že ve zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS) se uvádí, a tuto větu jsem si podtrhl, že neexistují důkazy ani svědectví, že by byli tito dva agenti ve vrbětickém areálu,“ uvedl Zeman.

Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti cizího státu způsobili teroristický atentát.

Dodal, že z toho však nevyplývá, že podezření není vážné. „Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejich území dva agenti cizího státu způsobili teroristický atentát, při němž zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová škoda. Na druhé straně pracujeme se dvěma vyšetřovacími verzemi. Tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem, a tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky. Beru obě dvě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny,” dodal Zeman.

„Kauzu je nutné řádně prošetřit” 

Zmínil také, že v kauze plně důvěřuje Policii ČR a Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které vyšetřování dozoruje. Přeje si, aby na vyšetřování byla nasazena maximální kapacita.

„Počkejme bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetřování, a potom teprve rozhodněme,“ zdůrazňoval. Když se potvrdí účast ruských agentů na výbuchu ve Vrběticích, má Rusko za čin zaplatit třeba neúčastí Rosatomu v tendru na Dukovany, což již oznámila v týdnu vláda.

Naopak pokud se podezření vyvrátí, vyplývá z toho podle Zemana, že šlo o zpravodajskou hru, která může mít „vážné důsledky pro náš vnitřní politický život”.

Znepokojující je podle Zemana nicméně samotný fakt, že se na našem území pohybovali dva ruští agenti. „Co tu ti dva Rusové pozdezřelí z otravy Skripala dělali? Určitě tu nebyli na dovolené,” řekl v následném rozhovoru na televizi Prima Zeman.

Projev českého prezidenta už zaujal i ruská média. Agentura Interfax píše, že Zeman uvedl, že neexistují žádné důkazy o přítomnosti ruských agentů v obci Vrbětice v okamžiku výbuchu.

Týden, který změnil česko-ruské vztahy

Kauza začala minulou sobotu, kdy vyšlo najevo, že podle odhalení tajných složek jsou z výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU.

Následovaly nucené odchody ruských diplomatů z Česka i českých z Ruska. Naposledy Kreml oznámil, že přechází v počtech „na striktní paritu", ale navíc seškrtal i počet ruských zaměstnanců české ambasády v Moskvě.

Zeman ke kauze více než týden mlčel, za což sklízel průběžně kritiku zejména ze strany opozice. Například senátor Tomáš Czernin (TOP 09) uvedl, že si to vykládá tím, že nemá co říct a měl by být úřadu zbaven.

Na Pražském hradě se kvůli Zemanovi skvěl v noci nápis Velezrada

Domácí

Výzvu, aby parlament podal na prezidenta ústavní žalobu pro velezradu, zveřejnila v pondělí organizace Zastavme velezradu, která také nad úterním ránem promítla nápis „Velezrada“ na Pražský Hrad. Případ nyní šetří policie jako možný přestupek.

Prezident by mohl reagovat dříve, míní Babiš

Domácí

Členové vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) po celou dobu tvrdili, že pro kroky, které v diplomatické roztržce s Ruskem činili, mají prezidentovu podporu.

Současně však i Babiš připustil, že možná bylo lepší, kdyby prezident vystoupil o něco dřív než v neděli, nicméně se hlava státu podle něj s případem „detailně seznamovala“. V úterý v té souvislosti přijal Zeman například policejního prezidenta Jana Švejdara.

Chceme-li být svobodní, musíme být hrdí, píše Duka Zemanovi kvůli Vrběticím

Domácí

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček od vypuknutí kauzy ale opakoval, že se prezident vyjádří až v neděli, na kterou již v březnu přislíbil svou účast v Partii Terezie Tománkové. Těsně před sobotním předtáčením rozhovoru v Lánech nicméně podle zástupců TV Prima projevil prezident zájem přednést napřed mimořádný projev.

Klaus: Vrbětice jsou vykonstruovaný strašák

Domácí

Pokud jde o Zemanova předchůdce ve funkci Václava Klause, v pondělním prohlášení uvedl, že si myslí, že současná kauza Vrbětice slouží vládě i "s ní spjaté pseudoopozici" jen ke strašení lidí, když už nezabírá strach z nemoci covid-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám