Hlavní obsah

Zelení dali od ČSSD ruce pryč

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelení již nebudou dále jednat o možné spolupráci se sociálními demokraty. Strana to v pondělí oznámila v reakci na výsledek sjezdu ČSSD, který proběhl v závěru minulého týdne a potvrdil v čele stávajícího předsedu Jana Hamáčka.

Foto: ČTK

Vedení ČSSD

Článek

„Oznámili jsme dnes panu předsedovi Hamáčkovi, že za současné situace již nebudeme dále jednat o předvolební spolupráci,“ uvedl v pondělí spolupředseda zelených Michal Berg.

Blíže důvod popsala spolupředsedkyně zelených Magdalena Davis. „Sjezd sociální demokracie a další kroky po něm nám nedávají naději, že by bylo možné naplnit základní požadavek spolupráce, který stanovil náš sjezd. Tedy aby takový projekt přispěl k zásadní změně politické kultury v Česku a k ukončení oligarchického srůstání politické a ekonomické moci a autoritářského stylu vládnutí zemi, a to včetně odmítnutí spolupráce s Andrejem Babišem a hnutím ANO,“ uvedla Davis.

Končící Petříček: Konkrétní kritika nepadla, mé odvolání je politické rozhodnutí

Domácí

Sjezd zelených proběhl na konci ledna a Hamáček na něm stranu označil za nejbližšího potenciálního partnera.

Zelení, kterým průzkumy dlouhodobě přisuzují podporu v řádu jednotek procent, hodlají další kroky před podzimními volbami představit ve středu.

Koalice Pirátů a STAN první, ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

Rozhodnutí o ukončení jednání o možné spolupráci může ještě snížit již tak nejistou situaci ČSSD, která se coby vládní strana v průzkumech pohybuje v lepším případně na hraně vstupu do Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám