Hlavní obsah

Zelení chtějí ve vládě jednat o odvolání Vesecké

Právo, Novinky, dan, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zelení se chystají na pondělním zasedání vlády navrhnout jednání o odvolání Renaty Vesecké. Učiní tak i přesto, že nejvyšší státní zástupkyni ve čtvrtek podpořil premiér Mirek Topolánek (ODS). O záměru zelených Právo informoval ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. V pozadí Martin Bursík.

Článek

„Já si myslím, že by měla být odvolána a o tom může rozhodnout pouze vláda, a proto toto téma přineseme na nejbližší jednání vlády,“ řekl Liška.

Premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek prohlásil, že Veseckou v souvislosti s rozhodnutím soudu ohledně stínové ministryně ČSSD Marie Benešové odvolávat nebude.

Ve vládě se tak objevuje další trhlina. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) uvedl, že ve třeba počkat na to, až bude rozsudek pravomocný.

Již ve čtvrtek předsedkyně poslanců SZ Kateřina Jacques uvedla, že by Vesecká měla být odvolána. „Já myslím, že by měla vláda na svém nejbližším zasedání toto téma projednat a podle mého osobního názoru by Renata Vesecká odvolána z funkce v této souvislosti být měla,“ uvedla.

Ministryně SZ Džamila Stehlíková ale ČTK řekla, že zelení vyjádření Topolánka i Pospíšila respektují, přesto chtějí tento problém v koalici i na vládě projednat. "Situaci vnímáme jako velmi vážnou," uvedla.

Pospíšil upozornil na to, že česká justice prošla reformou, která přinesla mnoho pozitvních změn. "Česká trestní justice si vede velmi dobře, hodnoťme činnost státního zastupitelství komplexně," dodal.

Soudce Vojtěch Cepl ve čtvrtek rozhodl, že Benešová se nemusí státním zástupcům omlouvat za svá slova, že tvoří justiční mafii. Omluvit se musí jen jednomu z nich, Liboru Grygárkovi. Podle Cepla není pochyb o tom, že zástupci se scházeli kvůli kauze vicepremiéra Jiřího Čunka.

Benešová se nemusí omlouvat Vesecké za "justiční mafii"

"Tady nejde jen o výrok paní Marie Benešové, ale u soudu byly řečeny věci a objevila se fakta, která nikdo nezpochybnil a která vážně ohrožují důvěryhodnost státního zastupitelství a Nejvyššího soudu. Důvěra v paní Veseckou je na nule, tento fakt nezměníte," řekl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Koalice diskuzi o verdiktu vetovala

ČSSD chtěla diskuzi o verdiktu NS zařadit do programu jednání Sněmovny, ODS, KDU-ČSL a Strana zelených ale návrh vetovaly. "Toto téma na půdu Sněmovny nepatří, bylo by to hrubé porušení systému politiky a nezávislosti justice," řekla předsedkyně poslanců SZ Kateřina Jacques.

Na dotaz předsedy klubu ČSSD Michala Haška, proč SZ vetovala návrh, když se ve čtvrtek Jacques vyjádřila pro odvolání Vesecké, předsedkyně klubu zelených odpověděla: "Nic neměním na svých mediálních vystoupeních. Renata Vesecká odpovídá za činnost Nejvyššího státního zastupitelství. Jedinou možností (jak věc řešit) je ale návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila na odvolání Renaty Vesecké. Předpokládám, že vláda se věcí zabývat bude".

Reklama

Výběr článků

Načítám