Hlavní obsah

Zdravotníkům víc jen o inflaci, řekl odborářům Vojtěch

Právo, špf

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý nepřistoupil na požadavky odborů, aby se odměny zdravotníkům příští rok navýšily o tři tisíce korun a u lékařů o 10 procent. Navrhuje navýšení o 3,5procentní inflaci (1400 korun). To zdravotnické odbory odmítají.

Foto: Novinky

Adam Vojtěch

Článek

„Bavili jsme se o potenciálním navýšení platů podobně jako u ostatních státních zaměstnanců, tak aby byla pokryta inflace. Myslím si, že je to v tuto chvíli solidní nabídka,“ řekl Vojtěch pro ČT. V posledních letech podle něj navíc platy výrazně narostly.

Lékaři žasnou: Lidé odmítají vakcínu, ale když se nakazí, žádají léčbu protilátkami

Domácí

Nárůst v posledních dvou letech je podle šéfky odborů Dagmar Žitníkové ale zkreslen covidovými odměnami a příplatky.

„Meziroční nárůst platů sice byl 19 procent, ale když odečteme mimořádné odměny, které by po rozečtení na jednotlivé měsíce činily 6250 korun, tak jsme na nárůstu průměrné mzdy ve zdravotnictví od sedm procent. Nemyslím, že je to nějaká mimořádná částka,“ řekla Právu.

Klíčoví hygienici dostanou přidáno

Domácí

Vedle toho v pozadí bobtná problém s nedostatkem zdravotnických pracovníků, hlavně sester. Nápor je na ně podle Žitníkové setrvalý.

„Při vší úctě ke státním úřadníkům, zdravotníci nasazovali své zdraví a bojovali s epidemií a úředníci byli na home officu. To se projevit musí,“ řekl Právu prezident České lékařské komory Milan Kubek. Jako zásadní vidí také dohodu na úhradách v celém systému.

„Pokud do zdravotnických zařízení nepřijdou peníze, tak ten nárůst platů zůstane jen na papíře. Zvedne se jen tarif a zároveň se třeba sníží odměny,“ poznamenal.

Platy státních zaměstnanců nakonec vzrostou, potvrdila poprvé Schillerová

Domácí

Už teď jsou podle něj patrné rozdíly mezi soukromými špitály, které jsou závislé na úhradách od pojišťoven, a nemocnicemi zřizovanými státem nebo samosprávami.

Lékaři působící v lůžkové péči loni brali v průměru 92 099 hrubého měsíčně, asi o 12 procent víc než v roce 2019, uvádí ÚZIS. Průměrný příjem u sester v akutní péči byl loni 51 976 korun, meziročně stoupl o 19 procent. Sestry působící v ostatní lůžkové péči braly v průměru 48 610 hrubého, o devět procent více než o rok dřív.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám