Hlavní obsah

Povinná rodičovská pro otce? Chyba v překladu, EU ji nenařídila

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Otcové na povinnou rodičovskou muset nebudou, hrozit by neměly ani žádné sankce. Novinkám to ve středu řekl europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který tak dementoval zprávu publikovanou v pondělí Radiožurnálem o tom, že otcové budou na základě přijaté směrnice Evropské unie muset na čas vystřídat partnerku na rodičovské dovolené.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zprávu Radiožurnálu později převzaly Parlamentní listy a další média. Český rozhlas se následně omluvil a zprávu přepracoval.

Cílem směrnice o souladu mezi pracovním a rodinným životem, kterou přijala před časem Evropská unie, je ulehčit ženám na mateřské a rodičovské dovolené návrat do zaměstnání a zároveň posílit pouta v rodině tím, že otcové stráví s dětmi více času. Jde tak pouze o další alternativu pro řešení rodičovské dovolené.

Nikdo nucen nebude

Jde o směrnici, která členským státům nic striktně nepřikazuje, a záleží tak jen na každém státě, jak ji impementuje. „Není to nařízení. Má to více méně deklaratorní charakter a jde o to, aby se zapojili oba partneři a žena neztratila kontakt s prací,” osvětlil Zdechovský. Nikdo podle něj nebude nucen, aby šel na dva měsíce na rodičovskou.

Přivýdělek na rodičovské může celkový důchod snížit až o statisíce

Finance

„Jedni známí to udělali tak, že muž jde přes prázdniny na rodičovskou a jeho žena, která je lékařka, se bude věnovat tomu, aby si posílila kmen a mohla se atestovat. Po těch dvou měsících se vrátí domů,” uvedl Zdechovský příklad. Některé firmy to podle něj rodinám umožňují už v současnosti, i bez evropské směrnice.

Dalším argumentem proti plošnému zavedení této povinnosti je také to, že některým zaměstnancům i jejich zaměstnavatelům by to mohlo způsobit problémy. Firmy totiž mají ze zákona povinnost zaměstnancům na mateřské či rodičovské dovolené držet pracovní místo, avšak běžně si za ně hledají dočasné náhrady. Pokud by se tedy zaměstnanec vrátil z dovolené na dva měsíce, musel by se nějak znovu řešit jejich dočasný zástup, což by mohlo přinést více škody než užitku.

„Je to o flexibilitě pracovních sil. Musí to z toho pracovního hlediska a s ohledem na charakter práce a pozici jít. Ne každá žena má manažerskou funkci nebo je tak trochu svým pánem. Proto je to směrnice a není to povinné,” uvedl europoslanec.

Zdechovský: Věřím, že Česko žádné sankce nezavede

Zdechovský také odmítl informaci uvedenou rozhlasem, že pokud by muži nevystřídali ženu na rodičovské dovolené, mohla by se jim zkrátit doba čerpání rodičovského příspěvku.

Foto: archiv europoslance

Tomáš Zdechovský

„Záleží na každém státě, jak si to nastaví. Je tam možnost, že může, ale v žádném případě nemusí a může to zůstat tak, jak je tomu v současnosti. Myslím si, že nějaké nucení či vymezování tím, že by zkrátila doba čerpání příspěvku, není vůbec potřeba,” vysvětlil Zdechovský s tím, že věří, že Česko dodrží to, co již dříve deklarovalo a to, žádné sankce zavádět nebude.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám