Hlavní obsah

Zažíváme nejsušší týden za posledních 60 let, počasí bez deště potrvá

Praha
Aktualizováno

Česká republika zažila velmi suchý červenec. Poslední týden byl dokonce nejsušším za posledních 60 let. V sobotu to na svých internetových stránkách uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ani v příštím týdnu meteorologové silnější deště neočekávají.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Uplynulé tří týdny od začátku července byly velmi suché. Ten poslední, právě končicí 29. týden v roce, bude dokonce nejsušším minimálně za posledních 60 let,“ uvedl ČHMÚ.

„S ohledem na skutečnost, že v nastávajícím týdnu neočekáváme výraznější srážky, zapíše se čtyřtýdenní období od 1. do 28. července do statistik jako jedno z nejméně srážkových období minimálně od roku 1951. Nestane-li se nic mimořádného, v posledních třech červencových dnech, očekáváme dále, že měsíc červenec bude jako celek ve výsledku extrémně suchý.“ doplnili meteorologové.

Výraznější srážky přitom nejsou předpovídány ani pro první tři srpnové týdny. Budou srážkově průměrné nebo podprůměrné.  „S 60% pravděpodobnosti skončí celé měsíční předpovídané období opět jako srážkově podprůměrné,“ poznamenal ČHMÚ.

Mraky přijdou až v polovině týdne

V nadcházejících dnech bude až do středy v ČR jasno až polojasno, s teplotami šplhajícím až k 31 stupňům Celsia. Ve středu má být v Čechách od jihozápadu postupně oblačno a místy jsou očekávány přeháňky nebo bouřky. Na konci týdne se ale znovu vyjasní a teploty postupně porostou až k 33 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám