Hlavní obsah

Zastupitelka Udženija vyzve Zahradila v boji o post prvního místopředsedy ODS

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

Na sobotním kongresu ODS v Ostravě, bude první místopředseda Jan Zahradil o svůj post bojovat. Nečekaně ho vyzve Alexandra Udženija, které ve středu vyslovil podporu pražský regionální sněm. A to i přesto, že Zahradil je rovněž Pražák.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Aleksandra Udženija na archivním snímku s bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou

Článek

„Chtěla bych zúročit letité zkušenosti a zaměřit se na tradiční i nová témata ODS. Jsem připravena být pravou rukou našemu předsedovi Petru Fialovi při prosazování našich dlouhodobých vizí tak, abychom se opět stali sebevědomou a silnou ODS, hájící naše voliče,“ řekla Udženija Právu těsně po volbě.

Jan Zahradil uvedl, že post prvního místopředsedy bude obhajovat, i když nominaci v domovském regionu nezískal. „Kandidovat budu v každém případě. Nepřipadám si jako typicky pražský kandidát,“ uvedl Zahradil, který už dostal nominaci ve třech regionech, mimo jiné na Liberecku a Zlínsku.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Zahradil

Udženija je opoziční zastupitelkou na pražském magistrátu, za exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) byla radní. Dříve byla i členkou výkonné rady ODS.

Kandidovat na první místopředsedkyni se rozhodla na poslední chvíli, ačkoliv jí podle informací Práva předseda ODS Petr Fiala vyzýval už dříve, aby kandidovala do vedení. Den před regionálním sněmem napsala všem členům ODS dopis, ve kterém kandidaturu oznámila. Dopis má Právo k dispozici.

„Proti evropskému socialismu”

„Velmi mne znepokojuje celoevropský socialismus, který se na nás již delší dobu řítí a který vedle dalších a dalších nesmyslných regulací, zákazů a příkazů nepřináší pro naši budoucnost nic dobrého. ODS je jedinou stranou, která je schopna garantovat liberální tržní prostředí a svobodu lidem, kteří nechtějí být na nikom závislí a chtějí o své budoucnosti rozhodovat sami. Je na čase je získat zpět,“ napsala členům Udženija, která se v poslední době kriticky vyjadřovala například k připravované elektronické evidenci tržeb.

Na středečním regionálním sněmu chtěl původně na řadového místopředsedu kandidovat i dlouholetý poslanec ODS Marek Benda, ten si ale nakonec kandidaturu rozmyslel. Posty chtějí obhajovat všichni současní místopředsedové: Evžen Tošenovský, Martin Novotný, Miloš Vystrčil i Martin Kupka. Vystrčil získal už tři nominace na prvního místopředsedu, Kupka dvě. Do vedení ODS chce kandidovat i starostka Obrnic Drahomíra Miklošová.

Reklama

Výběr článků

Načítám