Hlavní obsah

Zastavte očkování první dávkou i rezervace, doporučuje ministerstvo

• Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo přerušit očkování 1. dávkou vakcín. Měly by podle něj být rovněž zastaveny rezervace termínů na očkování, uvedla ve středu mluvčí resortu Barbora Peterová. Rozhodnutí o postupu je podle ní na krajských koordinátorech. Ministr zdravotnictví Jan Blatný posléze uvedl, že kraje, které mají vakcíny, mohou v očkování pokračovat.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vlevo), který se sám zmocnil dohledem nad očkováním v ČR, a ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Článek

„Přerušení očkování první dávkou a pozastavení rezervací na očkování první dávkou doporučuje ministerstvo zdravotnictví utlumit po dobu následujících 14 dnů,” uvedla mluvčí. Důvodem je nedostatek očkovacích látek.

Předběžné opatření kvůli neočkované dívce bylo legitimní, konstatoval Ústavní soud

Domácí

Podle Peterové bylo rozhodnuto, že aplikace prvních dávek bude pozastavena v Praze a případně v dalších krajích, které nemají dostatek vakcíny.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný, tedy šéf resortu, který doporučil očkování první dávkou přerušit, ovšem v České televizi posléze řekl, že situace není tak vážná, aby bylo nutné očkování přerušit. Pokračovat se prý může v regionech, kde je vakcín dost. Neuvedl, které to jsou.

"Já si nemyslím, že by v České republice byl nedostatek dávek tak velký, aby se přerušilo očkování. My jenom upozorňujeme na to, že těch termínů je teď o něco méně," řekl Blatný. Očkování podle něj nebude tak rychlé, jak se předpokládalo.

Na doporučení ministerstva upozornil Radiožurnál s odvoláním na středočeskou hejtmanku Petru Peckovou (STAN). Některé kraje, včetně Středočeského, zrušily zarezervované termíny pro seniory, kteří se už k očkování zaregistrovali.

Například Liberecký kraj uvedl, že termíny neruší, protože jich dal k dispozici jen 300, a na ty vakcíny má. Pardubický kraj například termíny na první dávku žádné nevypisuje, chce nejprve zajistit očkování druhou dávkou.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v neděli řekl, že naočkování nejrizikovější skupiny, do které patří lidé nad 80 let a zdravotníci, bude mít proti původnímu plánu zpoždění zhruba o měsíc. Původně mělo skončit v únoru, potrvá ale nejspíš do konce března. Blatný také řekl, že není důvod k tomu, aby si některé nemocnice schovávaly vakcíny do zásoby, když chtějí mít jistotu, že jich budou mít dostatek na druhou dávku.

Podle dat ministerstva bylo doposud vykázáno 222 450 očkování.

Prozatím jsou v ČR dostupné vakcíny společností Pfizer-BioNTech a Moderna. Očkovací látka společnosti AstraZeneca by mohla být v Evropské unii schválena do konce měsíce, její první dodávky by mohly přijít v polovině února.

V ČR se primárně očkují senioři v sociálních a zdravotnických zařízeních, lékaři a registrovat se mohli rovněž lidé nad 80 let. Další skupiny občanů se podle tvrzení vládních představitelů budou moci zaregistrovat k očkování později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám