Hlavní obsah

Zastavme přímou volbu prezidenta, je to ostuda a blamáž, burcuje poslanec Šťastný

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanec Boris Šťastný (ODS) volá po návratu k nepřímé volbě prezidenta. Jinak podle něj hrozí České republice velká mezinárodní ostuda.

Foto: Petr Horník, Právo

Boris Šťastný na kongresu ODS

Článek

Šťastný tak reaguje na zprávy, podle kterých ministerstvo vnitra údajně vyřadilo z volby kandidáty Janu Bobošíkovou, Tomia Okamuru a Vladimíra Dlouhého proto, že jejich podpisy na kandidátních listinách byly z větší části neplatné. [celá zpráva]

Šťastný se hodlá obrátit na premiéra Petra Nečase (ODS) a oficiálně ho požádat, aby vláda přímou volbu zastavila.

"Myslím, že každý občan musí z dosavadního průběhu přímé volby uznat, že jsme svědky totální blamáže a deziluze. Navrhuji, abychom tento nešťastný a nedůvěryhodný pokus ukončili ještě dříve, než z toho bude velká mezinárodní ostuda, a vrátili se k osvědčené nepřímé volbě. Stačí k tomu trocha odvahy a odpovědnosti zákonodárců a jeden jednoduchý ústavní zákon přijatý v režimu legislativní nouze. Dnes (v pátek - pozn. red.) požádám premiéra, aby se vláda tímto návrhem vážně zabývala," stojí v prohlášení, které Šťastný Právu poskytl.

Sobotka je proti 

Prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka se svým stranickým kolegou nesouhlasí. „Každý můžeme mít svůj názor. Někteří kandidáti předem deklarovali, že přímou volbu napadnou. Máme tu Nejvyšší správní soud a Ústavní soud, víme, že stížnosti po klasických volbách dokáží vyřešit do měsíce. Pokud by skutečně došlo k odložení, měsíc až dva bychom to bez prezidenta vydrželi,“ reagoval Přemysl Sobotka.

Podle něj nehrozí, že by Ústavní soud nakonec mohl po stížnostech kandidátů přímou volbu úplně zrušit. „To je nesmysl, styl voleb není v rozporu s Ústavou,“ míní Sobotka.

Anketa

Měla by se zrušit přímá volba prezidenta, jak to navrhuje poslanec Šťastný?
Ano
17,7 %
Ne
82,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25130 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám