Hlavní obsah

Zastavení poklesu epidemie jde především za mladými

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově potvrzené případy nákazy covidu-19 připadají na vrub mladých lidí. Zatímco mezi seniorskými věkovými kategoriemi pokračuje útlum epidemie, u lidí mezi 10 a 29 lety je za uplynulý týden patrný opětovný vzestup.

Článek

Mezi dětmi do 9 let je v týdnu od 28. června do 4. července patrný mírný nárůst nových případů oproti předchozím sedmi dnům.

Razantnější nárůst je patrný u lidí mezi 10 a 19, respektive 20 a 29 lety. Ten dokumentuje 216, respektive 277 nových případů za poslední týden.

Dílčí, byť s rostoucím věkem výrazně nižší nárůsty jsou patrné i mezi třicátníky, v menší míře pak mezi čtyřicátníky a padesátníky.

Naopak mezi seniory počty nově odhalených případů setrvale klesají. To je nepochybně dáno i tím, že u lidí nad 70 let je proočkovanost kolem 75 procent.

Oproti tomu u dospělých ve věkové kategorii do 30 let je prozatím proočkovanost výrazně nižší a alespoň jednu dávku vakcíny dostalo kolem 30 procent z nich.

Dušek: Covid se v Praze šíří hlavně mezi mladými lidmi

Domácí

To, že se virus aktuálně šíří především mezi mladými lidmi, kteří obecně mají menší zájem o očkování, případně ještě neabsolvovali obě dávky, potvrzují i odborníci. Mladí lidé mají více sociálních kontaktů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám