Hlavní obsah

Zařízení pro běžence ve Vyšních Lhotách: pokoje po čtyřech, výběr ze tří jídel a ostnatý drát

Právo, Aleš Honus
Aktualizováno

Už jen několik hodin zbývá do chvíle, kdy se nové uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách na úpatí Beskyd začne plnit prvními běženci, pro které už kapacita ostatních táborů v České republice přestala stačit. Ve čtvrtek si mohli prostory tábora prohlédnout místní lidé, v pátek přijede první autobus s uprchlíky. Během následujících dnů jich dorazí asi dvě stovky, celková kapacita budov ve Vyšních Lhotách je ale několikanásobná.

Zařízení pro běžence ve Vyšních Lhotách: pokoje po čtyřech, výběr ze tří jídel a ostnatý drátVideo: Novinky

 
Článek

Do konce týdne bude do Vyšních Lhot postupně přepraveno asi 70 lidí z uprchlických zařízení v Bělé pod Bezdězem a v Zastávce. Jsou to převážně běženci ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku nebo Pákistánu. Další lidé dorazí během jednoho až dvou týdnů.

Asi stovka místních lidí, kteří využili možnosti prohlédnout si prostory střediska, neskrývá své obavy. „Už jsme to tady jednou zažili a mysleli jsme si, že už bude klid. Teď to ale bude daleko horší. Samozřejmě, že máme obavy, že budou utíkat. Podívejte se, jaké problémy dělají v Bělé pod Bezdězem,“ shodovali se místní lidé s poukazem na nedávné protesty běženců proti tomu, že jsou zadržováni a že jim byly odebrány peníze a mobily.

Anketa občanů k zařízení pro uprchlíky ve Vyšních LhotáchVideo: Novinky

Své obavy neskrývá ani starostka obce Dana Nováková. Ona sama neměla možnost využití objektu, který je pod správou ministerstva vnitra, nijak ovlivnit. „Beru to jako holý fakt. Kdybych jako starostka měla nějakou možnost to rozhodnutí ovlivnit, tak to zařízení tady nikdy nebude,“ řekla.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Do detenčního zařízení ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku přijede prvních 35 uprchlíků.

Jak uvedl ředitel Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra Miloslav Koudelný, osobám ubytovaným v detenčním zařízení nebude umožněn žádný pohyb po obci. K dispozici budou mít pouze vycházkový prostor zabezpečený před útěkem vysokým plotem s ostnatým drátem.

„Už na veřejném jednání obecního zastupitelstva jsme hovořili o vycházkovém prostoru se čtyř- až čtyřapůlmetrovým plotem zakončeném žiletkovým drátem. To bude zajištěno zcela určitě nejpozději do konce srpna,“ řekl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Místní lidé si procházejí detenční zařízení pro uprchlíky ve Vyšních Lhotách.

Dodal, že obavy místních z lidského hlediska zcela chápe. „Ubytovaní ale budou omezeni na svobodě a nebudou mít možnost zařízení opustit. Budou čekat buď na rozhodnutí o správním vyhoštění, nebo na předání do jiné země v rámci EU,“ dodal Koudelný.

„Uprchlíkům bude v první fázi sloužit pouze jedna dvoupatrová budova. Pokoje jsou po čtyřech, některé jsou po pěti, ale máme tady i místnosti pro devět klientů. Všechny jsou vybaveny příslušným počtem skříní, židlí a stolů,“ řekl vedoucí střediska Emil Pochylý.

Pro uprchlíky budou zajištěny různé volnočasové aktivity, lékařská péče a stravování třikrát denně. Výběr stravy podle něj respektuje kulturní odlišnost jednotlivých národností.

„Strava je rozdělená na tři skupiny - áčko, béčko a céčko. Zatímco áčko je bez omezení, béčko je muslimská strava a céčko je strava pro vegetariány,“ dodal šéf střediska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám