Hlavní obsah

Zaorálek zvažuje kandidaturu na post šéfa ČSSD

V boji o příštího předsedu ČSSD pravděpodobně brzy přibude Bohuslavu Sobotkovi a Michalu Haškovi další konkurent. Ve straně by chtěl postoupit výše místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Středečním Lidovým novinám (LN) řekl, že uvažuje o funkci prvního místopředsedy nebo předsedy.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

"Dostal jsem řadu návrhů, abych kandidoval na předsedu, a nebráním se tomu, abych ve straně postoupil. Uvažuji o funkci prvního místopředsedy strany nebo předsedy," řekl Zaorálek LN. Záležet podle něj bude na dílčích konferencích v Moravskoslezském kraji a dohodě, která z nich vzejde.

Mezi sociálními demokraty na severu Moravy se však už nyní mluví o tom, že by se měl Zaorálek na březnovém sjezdu strany o získání předsednického postu pokusit. "Reprezentujeme jako kraj nejvíce voličů sociální demokracie a myslím si, že je doba na to, aby byl předseda strany z našeho kraje," řekl LN člen moravskoslezského krajského výkonného výboru ČSSD Adam Rykala.

A Zaorálkovo jméno prý v souvislosti s nejvyšším postem ve straně neskloňuje sám. "Co vím od členů z Moravskoslezského kraje, tak by ho rádi podpořili," dodal Rykala.

Rozhodující slovo k Zaorálkově kandidatuře nicméně moravskoslezští sociální demokraté řeknou až na nadcházejícím krajském sjezdu. "Zatím se o možnosti kandidatury Lubomíra Zaorálka jen hovoří. Není to oficiální," sdělila LN místopředsedkyně tamní ČSSD Dana Váhalová.

Zaorálek by měl být ve vedení strany, míní Sobotka

Podle současného šéfa ČSSD Sobotky by bylo dobré, "kdyby Lubomír Zaorálek ve vedení ČSSD byl". K tomu, jestli je pro něj současný místopředseda ČSSD a místopředseda Sněmovny nebezpečný soupeř, se ale LN nevyjádřil.

Druhý uchazeč o post šéfa ČSSD, jihomoravský hejtman Hašek, se na březnový souboj těší. "Myslím, že volba předsedy sociální demokracie bude po dlouhé době znamenat, že si delegáti sjezdu budou moct vybírat z více kandidátů," řekl LN. Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek nad Zaorálkovými ambicemi jen krčil rameny, píše deník.

Anketa

Kdo by byl podle vás nejlepší předseda ČSSD?
Bohuslav Sobotka
18,3 %
Michal Hašek
50,6 %
Martin Pecina
4,4 %
Lubomír Zaorálek
6,1 %
Někdo jiný
20,6 %
Celkem hlasovalo 4849 čtenářů.

Reklama

Související články

Sobotka představil plán "velké dekády ČSSD"

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka stejně jako jeho rival v klání o post předsedy oranžových, jihomoravský hejtman Michal Hašek, nabídl v pátek vizi, kam by...

Výběr článků

Načítám