Hlavní obsah

Zaorálek žehlil u arabských velvyslanců Zemanův výrok o islámu

Česko nesouhlasí s tím, aby bylo jakékoli náboženství automaticky spojováno s násilím. Arabským diplomatům to na úterní schůzce v Černínském paláci řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ujistil je také, že Česká republika bude vždy podporovat náboženskou toleranci a spolupráci s arabským světem. Ten pobouřily výroky prezidenta Miloše Zemana, který nedávno spojil krvavé útoky islámských radikálů s celou muslimskou ideologií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

"My nesouhlasíme s tím, že by jakékoli náboženství bylo automaticky spojováno s násilím. To nebude nikdy součástí naší pozice," přiblížil Zaorálek novinářům svůj výstup na pravidelném setkání s vedoucími diplomatických zastoupení arabských zemí v Česku.

"Ujistil jsem velvyslance, že my budeme vždy přesně rozlišovat mezi tím, co jsou zločiny, kriminalita a zločiny proti lidskosti a co je náboženské přesvědčení, které podle mě samo o sobě není s žádným násilím přímo spojeno," doplnil šéf české diplomacie. Podle něho nelze mezi násilím a vírou dělat "jednoduché paralely".

"Obecně jsem ujistil, že Česká republika je země, která bude vždy podporovat náboženskou toleranci a která bude vždy podporovat spolupráci. To je spolehlivá kontinuita české zahraniční politiky. My usilujeme o dobré vztahy s celým arabským světem," poznamenal Zaorálek. Cílem Česka je podle něj dialog s arabskými zeměmi, a to i o těchto sporných tématech.

Prezidentova citace se muslimů dotkla

Napětí s některými arabskými subjekty vyvolalo vyjádření prezidenta Zemana na konci května u příležitosti oslav dne izraelské nezávislosti. "Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. A v květné Evropě se v srdci Evropské unie nedávno odehrál odporný atentát v židovském muzeu v Bruselu. Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají," uvedl tehdy Zeman a citoval z muslimského textu, který vyzývá k zabíjení Židů.

Zeman svými výroky o islámu a muslimech už v minulosti vyvolal kontroverze. Jeho poslední vyjádření odsoudila Organizace islámské spolupráce a žádala prezidentovu omluvu. Ten ji ale odmítl. V Saúdské Arábii musel Zemanova slova vysvětlovat český velvyslanec v Rijádu Jiří Slavík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám