Hlavní obsah

Zaorálek vs. Němcová - kdo s koho?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek budou nově zvolení poslanci hlasovat o tom, kdo bude v příštím funkčním období Sněmovny jejím předsedou. Kandidáty na tuto funkci mají pouze dvě nejsilnější strany, ODS a ČSSD. Zatímco občanští demokraté navrhují do této ústavní funkce Miroslavu Němcovou, sociální demokraté usilují o znovuzvolení expředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka.

Článek

Rozvržení sil ve Sněmovně bude pravděpodobně vyrovnané. Hlasovat budou poslanci stran koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených proti levicovým poslancům z ČSSD a KSČM. Oba bloky disponují ve dvousetčlenné Sněmovně stovkou mandátů. Trojkoalici by mohla oslabit absence nemocného poslance ODS Miloše Patery. [celá zpráva]

Nelze tedy vyloučit, že Sněmovna hlasování plánované na čtvrtek na návrh ODS odloží. 

ČSSD nechce "divokou volbu"

Sociální demokraté však mohou volbu nového šéfa Sněmovny zablokovat tím, že svého kandidáta vůbec nenominují, a žádného jiného nepodpoří. Vedení to ČSSD tento záměr oznámilo v pátek a předseda sociální demokracie Jiří Paroubek to v pondělí zopakoval.

Lubomíra Zaorálka prý ČSSD navrhne pouze v případě, že samotnému hlasování bude předcházet dohoda o jeho zvolení. ČSSD nehodlá postavit Zaorálka proti kandidátce ČSSD Miroslavě Němcové do "divoké volby".

Němcová se zřejmě bude moci opřít o jednotnou podporu nově vzniklé koalice. Ta má ale k dispozici pouze přesnou polovinu hlasů, nikoliv potřebnou většinu. "Podpis koaliční smlouvy beru i jako závazek, že koalice si své kandidáty bude navzájem podporovat," potvrdil v pondělí šéf lidovců Miroslav Kalousek.

ODS ale i tak musí doufat, že v tajné volbě na svou stranu "přetáhne" některého z opozičních poslanců. Předseda ODS Mirek Topolánek dnes naznačil, že nebude zkoumat, kde Němcová potřebné hlasy získá.

Naději, že se podaří získat některého z poslanců ČSSD, vyjádřil Kalousek v neděli v pořadu Sedmička na Nově. Připomněl, že volba šéfa Sněmovny je tajná, díky čemuž by disciplína poslanců ČSSD nemusela být tak tuhá. "Je tam menší pedagogický dozor," uvedl Kalousek.

Zelení nechtějí mít místopředsedu

Do místopředsednických křesel by měla za ODS usednout poslankyně Lucie Talmanová, komunisté navrhli svého předsedu Vojtěcha Filipa a lidovci Jana Kasala. Sociální demokraté svého kandidáta na místopředsedu vyberou v úterý. Zelení o tuto funkci ve vedení Sněmovny neusilují. "My to vnímáme jako funkci veskrze čestnou, takže jsme se rozhodli tu situaci poněkud ulehčit," prohlásil v pondělí šéf strany Martin Bursík.

Strana zelených naopak trvá na tom, že by měla mít nárok na vlastní poslanecký klub. Současný jednací řád Sněmovny umožňuje vytvoření klubu jen straně, která má minimálně deset poslanců, zelení jich mají jen šest. Předseda Bursík proto naléhá na ostatní strany, aby umožnily změnu pravidel.

Reklama

Související články

Kalousek: ČSSD chce co nejslabší vládu

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska budou sociální demokraté podporovat co nejslabší vládu, kterou budou moci snadno odvolat. V pořadu Sedmička televize...

Výběr článků

Načítám