Hlavní obsah

Zaorálek: Parlament by měl fungovat jako prasečí rypák

– Praha
Novinky, Jiří Mach

Při jednání o změně letošního rozpočtu se ve Sněmovně rozproudila debata o tom, kdo je za změnu rozpočtu zodpovědný - zda bývalá vláda nebo hospodářská krize. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek viděl jako zásadní chybu, že v parlamentu nebylo dost prostoru pro názory, ze kterých by mohlo něco vznikat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Podle něj by měl parlament fungovat jako prasečí rypák, který se u asijské řeky setkává s množstvím virů, jež se v něm rozvíjí, mutují, a poté expandují do Evropy.

"Parlament by měl fungovat, odpusťte mi ten příměr, ale jako takový prasečí rypák,“ nabídl svou vizi Zaorálek a dále ji rozvinul. K přirovnání ho podle svých slov inspiroval odborný článek, v němž se autor pozastavil nad důvodem, proč se všechny chřipky za poslední staletí šíří z Asie.

"Říkal, že ta příčina je v tom, že tam je u řek nakupení obyvatelstva, vepřů a drůbeže. A píše v tom textu, že prasečí rypák je jediné místo, kde se tedy potkávají drůbeží viry s těmi prasečími a tam mutují do těch podob, které pak úspěšně expedují do Evropy a na naší civilizaci,“ vysvětloval místopředseda ČSSD. 

Právě to je údajně jediné místo na světě, kde se viry potkávají a mutují. "Mně připadá, že i Parlament je místo, kde by se měly potkávat tyto názory a mělo by z nich něco vznikat. V našem Parlamentu se to neděje. Náš Parlament v tomto smyslu nefunguje,“ posteskl závěrem Zaorálek.

To je stejné, jako jsme se tady nedokázali setkat na tématu českého předsednictví, proto dopadlo, jak dopadlo.
Lubomír Zaorálek

Zaorálka popudil projev místopředsedy ODS Petra Nečase, který diskuzi ve Sněmovně o stavu rozpočtu přirovnal k "předvolebnímu mítinku, kdy se mluví k voličům, než ve snaze racionálně řešit problém státních financí“.  

Nečas své tvrzení opřel o to, že se ve Sněmovně vedou několikahodinové debaty, přestože je "mimo veškerou pochybnost, že návrh získá masovou podporu“. 

Zaorálek se ohradil proti nařčení z předvolebního řečnění a dodal, že kdyby se vedla dříve otevřená debata, mohlo se z deficitu ušetřit 50 miliard. "Dostali jsme se k problému deficitu 250 miliard také díky tomu, že byl po celou dobu vyřazen parlament,“ řekl místopředseda soc. dem. s tím, že i ostatním problémům je na vině to, že se v parlamentu neprojednávají. 

"To je stejné, jako jsme se tady nedokázali setkat na tématu českého předsednictví, proto dopadlo, jak dopadlo,“ doplnil svůj názor Zaorálek. 

Reklama

Výběr článků

Načítám