Hlavní obsah

Zaorálek ohrožuje Sněmovnu řevem, řekl Kalousek u debaty o anonymních akciích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna v úterý potvrdila vládní verzi regulace anonymních akcií bez senátních úprav. O předloze se strhla v dolní komoře natolik bouřlivá debata, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) obvinil místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka z překračování hlukových limitů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD) hovořil o vládní předloze jako o "acylpyrinu na těžkou nemoc".

Článek

"I hlukové limity jsou součástí právního řádu České republiky. Já opravdu prosím mandátový a imunitní výbor, aby se tomu věnoval. Já nevidím důvod, proč zdraví nás všech má být ohrožováno nelidským řevem, kterým pan místopředseda Zaorálek nahrazuje absenci argumentů ve svém projevu," prohlásil Kalousek na Zaorálkovu adresu.

"Vzhledem k tomu stavu pana Kalouska budu mluvit tiše," opáčil Zaorálek a vládní předlohu přirovnal k léčení těžké nemoci acylpyrinem. "Sice moc nepomůže, ale řekněme ani neuškodí, pak tedy možná nějakou prevenci splní," obhajoval, proč nejdříve podpořil návrh kabinetu, který posléze upravil Senát.

Ten navrhoval, aby se o veřejné zakázky nebo podporu mohly ucházet jen akciové společnosti s dohledatelnou vlastnickou strukturu. Vládní předloha říká, že firmy budou muset zapsat anonymní akcie do centrálního depozitáře, nebo je uložit v listinné podobě u bank. Zákon míří k podpisu prezidenta.

Senátní úpravu označil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) za nesystémový krok, protože zasahuje do zákona o veřejných zakázkách. "Jedná se o klasický přílepek," přidal se předseda sněmovního ústavně-právního výboru Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové).

Peake: Vlastníky solárních elektráren by to neodkrylo

Senátor Ivo Bárek (ČSSD) uvedl, že vládní předloha neřeší z hlediska veřejných tendrů vůbec nic. Přijetí senátní úpravy by podle něho pomohlo rozkrýt vlastnictví solárních elektráren.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) však namítala, že pokud si někdo představuje, že by senátní verze odkryla konečné vlastníky fotovoltaických zdrojů, mýlí se.

Anonymní akcie nejsou ve světě obvyklé, podle dostupných informací existují kromě České republiky pouze na tichomořských Marshallových ostrovech a v ostrovní republice Nauru, kde žije 60 000, respektive 10 000 lidí.

Senátní úpravu podpořili v hlasování opoziční poslanci, což o hlas nestačilo. V závěrečném rozhodování se ale vyslovili i pro původní vládní verzi, jak dopředu avizovali. Proti předloze nebyl nikdo z přítomných poslanců.

Zapsání akcií do centrálního depozitáře i jejich uložení v listinné podobě u bank zajistí podle ministerstva spravedlnosti možnost identifikovat vlastníka, kterou budou moci využít policisté, žalobci, soudci či zadavatelé veřejných zakázek a poskytovatelé dotací.

Pokud společnosti ani jednu z cest nezvolí, jejich cenné papíry na doručitele by se změnily od ledna příštího roku na akcie na jméno. Pokud by si jejich držitel výměnu nezajistil, nemohl by vykonávat akcionářská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám