Hlavní obsah

Zaorálek: Máme nové informace o Češích v Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) má česká diplomacie nové nespecifikované informace k pětici českých občanů, kteří zmizeli minulý týden v Libanonu. Ministr to bez podrobností uvedl po čtvrtečním jednání krizového štábu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Budeme ověřovat věrohodnost těch informací. Vzhledem k tomu, že v sázce jsou lidské životy, s nimi zacházíme opatrně,“ vysvětlil ministr.

Policie však v nejbližších dnech vyhlásí po zmizelých Češích pátrání a zveřejní jejich fotografie i jména. Podle libanonské strany má zmizení kriminální pozadí. [celá zpráva]

Zaorálek uvažuje o cestě do Libanonu

Zaorálek zvažuje, že se do Libanonu vypraví, aby mohl s tamními představiteli jednat přímo. „Po telefonu si nemůžeme sdělit moc detailů. V telefonní komunikaci je problém, proto uvažuju, že bych zemi navštívil,“ uvedl Zaorálek.

V Libanonu již působí dvojice českých expertů, která spolupracuje s tamními službami. Únos podle ministra zůstává jednou z možných variant, které jsou prověřovány.

Češi a jejich libanonský řidič zmizeli minulý týden v údolí Bikáa u syrských hranic, které je známé pěstováním rostlin obsahujících omamné látky. Zároveň tam panuje napětí mezi různými znepřátelenými klany.

Skupinu tvořili dva novináři z regionální televize, kteří údajně jeli točit reportáž o uprchlících na libanonsko-syrské hranici, dále muž, který v minulosti působil v Afghánistánu a do Libanonu měl jet jako bezpečnostní poradce skupiny, dalšími byli tlumočník a advokát Alího Fajáda, který podle své právní kanceláře navštívil Libanon kvůli případu svého klienta.

Fajád byl loni v ČR zadržen spolu se dvěma muži kvůli podezření, že chtěl prodat zbraně a kokain americkým agentům. Ti předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám