Hlavní obsah

Záložní covidová nemocnice v Brně se ruší

Právo, Vladimír Klepáč

Na brněnském výstavišti se ruší loni v listopadu vybudovaná záložní covidová nemocnice s 320 lůžky. Měla být použita při pandemii koronaviru v případě, že se nemocnice na Moravě zcela zaplní pacienty a pro další už nebude místo.

Foto: archiv FN Brno

V provizorní brněnské covidové nemocnici se balí a odvážejí lůžka.

Článek

„Byly okamžiky, kdy jsme do toho neměli daleko,“ připomněl ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba, která zařízení provozovala.

Využijí nemocniční boxy

Záložní nemocnice sídlila v pavilonu G2, z něhož budou do čtvrtka odvezena všechna nemocniční lůžka. Zapůjčena byla od Správy státních hmotných rezerv.

Rušení nemocnice začalo již v pondělí. Zdravotnický materiál byl odvezen již v předjaří, stejně jako kontejnery se sprchami a záchodky pro pacienty. Ušetřilo se tak za nájemné firmám za jejich zápůjčku.

Stát chtěl polní nemocnici, teď za ni odmítá Bulovce zaplatit 90 milionů

Domácí

Část haly slouží jako obří očkovací centrum. Denně v něm tým 200 zdravotníků a dobrovolníků zajistí vakcinaci 5000 až 5500 lidí. Pro snadnější srovnání; je to, jako by každý den byl na výstavišti naočkován Adamov na Blanensku nebo Moravský Krumlov na Znojemsku, popřípadě Strážnice na Hodonínsku. Centrum využívá plenty z nemocnice.

Když vznikala, zajistilo brněnské výstaviště tyto zábrany, používané při veletržních akcích pro tvorbu stánků jednotlivých firem. Podařilo se z nich vytvořit kóje, každou pro dva pacienty. Nyní každý z těchto boxů slouží pro očkování příchozích, a to ve skupinkách po šesti lidech.

Nemocnice se stala očkovacím centrem

„S jejich využitím je to rychlejší a přehlednější, takže boxy zachováme,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Jak je na tom Česko s očkováním? Data z EU jsou nelichotivá

Koronavirus

Prostory pro vybudování záložní nemocnice poskytlo výstaviště za symbolický poplatek. Veletržní areál je majetkem města a s ohledem na pandemii je v hluboké finanční krizi, protože kvůli koronaviru není již měsíce možné pořádat výstavy.

Vybudování a provoz záložní nemocnice přišly Fakultní nemocnici Brno na milion korun. Zhruba dva miliony dalo město a přispěl také Jihomoravský kraj.

Vedení regionu chce mít do konce letních prázdnin naočkovaných 770 000 obyvatel jižní Moravy. Celkem v něm žije 1,2 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám