Hlavní obsah

Zálohy na energie vyšší než důchod. Seniorka musí vybrat úspory na pohřeb

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Natálie Lošková, Novinky, Kristýna Leblová, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Paní Elišce Pajchlové po pádu společnosti Bohemia Energy narostly zálohy u dodavatele poslední instance (DPI) na více než 15 tisíc korun. Částku, která převyšuje její měsíční důchod, bude muset zaplatit z našetřených peněz na pohřeb. V podobné situaci se přitom ocitly desítky tisíc lidí. Dodavatelé v režimu DPI jim radí, aby co nejdříve uzavřeli nové smlouvy.

Peníze našetřené na pohřeb musí bývalá zákaznice Bohemia Energy použít na energie Video: Novinky

 
Článek

„Za plyn jsem platila 2300 korun a za elektřinu 1100 korun. Teď mám platit 15 240 korun. Nemám ani tolik důchod, takže nevím, z čeho to budu doplácet,“ řekla Novinkám Eliška Pajchlová z malé vsi u Prostějova, která byla zákaznicí Bohemia Energy přes tři roky.

Důchodkyni současné skokové navýšení záloh o několik stovek procent dostalo až do existenčních problémů. „Mám našetřeno jen na pohřeb, takže to z toho asi zaplatím a pak mě bude muset pohřbít, nevím kdo,“ dodala rezignovaně.

Důchodkyni současné skokové navýšení záloh o několik stovek procent dostalo až do existenčních problémů. „Mám našetřeno jen na pohřeb, takže to z toho asi zaplatím a pak mě bude muset pohřbít, nevím kdo,“ dodala rezignovaně.

V podobné situaci se ocitla i její sousedka Ivana Růžičková, které po ukončení činnosti Bohemia Energy vyskočily zálohy na energie z necelých pěti tisíc na 16 tisíc korun.

„Od Innogy mi přišla nová záloha za plyn na 11 tisíc, na elektřinu mi poslali od E.ONu zálohy šest tisíc korun,” uvedla s tím, že se jí již podařilo sjednat novou smlouvu u jiného dodavatele.

Ceny energií letí nahoru. Kde se dá doma ušetřit?

Domácí

Co udělá s již zaslanou fakturou od DPI, ale netuší. „Asi to nebudu platit, protože je to obrovská částka. Nejen pro mě, ale pro většinu seniorů, kteří se dostali do podobné situace,” dodala.

Snažili jsme se, zní z E.ONu

„My jsme zálohy v E.ONu nastavovali tak, aby to pro lidi nebyl úplně cenový šok, a snažili jsme se je držet na co nejnižší cenové hladině,” komentovala mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková navýšení záloh.

„Doporučujeme, aby lidé zálohy platili, protože tím předejdou možným vysokým nedoplatkům na konci zúčtovacího období,“ dodala mluvčí společnosti, která převzala kolem 200 tisíc zákazníků Bohemia Energy.

Režim DPI nejlépe rychle opustit

Většina z 900 tisíc bývalých klientů Bohemia Energy se dostala do režimu DPI v polovině října a od té doby se jim účtují výrazně vyšší ceny za odběr energií. Dodavatelé jim tak radí, aby co nejdříve uzavřeli řádné smlouvy.

Dodavatelé energií radí opustit rychle režim DPI.Video: Novinky

„Nejjednodušší rada pro všechny je velmi rychle opustit režim DPI a uzavřít s námi nebo jiným dodavatelem řádnou smlouvu. Ve chvíli, kdy uzavřu novou smlouvu, tak okamžitě klesnou zálohy minimálně na polovinu,“ uvedl mluvčí skupiny Innogy Martin Chalupský, pod kterou v režimu DPI spadlo kolem 240 tisíc zákazníků.

Většina dodavatelů nabízí rychlé sjednání nové smlouvy přes internet, lidé se tak mohou vyhnout dlouhému čekání na pobočkách či call centrech. „Připravili jsme webový formulář, který každý za dvě minuty vyplní. Chtěl bych poprosit zejména děti a vnuky, aby pomohli seniorům formuláře vyplnit,“ dodal mluvčí Chalupský. Přechod na nového dodavatele je pak otázka dvou až tři týdnů.

Havlíček jedná s ERÚ o stropu na zálohy pro klienty v režimu DPI

Ekonomika

Zákazníci v režimu DPI by přitom neměli čekat na to, až jim přijdou zálohy od náhradního dodavatele, jelikož Bohemia Energy neměla aktualizované kontakty na své odběratele. „Databáze, kterou jsme dostali, nebyla vždy aktuální. Proto žádáme i klienty, kteří od nás nedostali první dopis, aby se nám ozvali přes naše webové stránky a aktualizovali tam na sebe údaje,“ dodala mluvčí společnosti E.ON.

Ceny energií na trhu dosahují rekordních hodnot

Podle mluvčího PRE Petra Holubce jsou vysoké ceny v režimu DPI způsobené tím, že zatímco pro své dlouhodobé zákazníky dodavatelé nakupují ceny energií i na několik let dopředu, v režimu poslední instance se jedná o ceny, které jsou na trhu aktuální a které dosahují rekordních hodnot.

Havlíček: Chystáme mimořádnou pomoc pro lidi ohrožené energetickou chudobou

Domácí

„Elektřinu pro naše stávající zákazníky nakupujeme dva tři roky dopředu, tedy pro toto období jsme nakupovali v roce 2019 za přibližně 40 až 50 euro za megawatthodinu. Pro zákazníky Bohemia Energy nemáme nakoupenou elektřinu, takže musíme jít na burzu a nakoupit pro ně elektřinu, která dnes stojí 136 až 150 euro. Ještě navíc jsou k tomu drobné náklady na administrativu, která je spojena s nakoupením elektřiny a zavedením zákazníka do systému,“ vysvětlil mluvčí.

Dodal, že současné vysoké ceny energií na trhu jsou způsobeny několika faktory. Vyšší ceny plynu podle něj souvisí s nárůstem ceny ropy i nedostatečným zásobením plynu v Evropě. V případě elektřiny pak roli hraje odklon Evropy od uhlí či vyřazování jaderných elektráren v Německu.

„Otázka vysoké ceny elektřiny je celoevropská, je to problém, který má několik důvodů, které se bohužel sešly ve stejný okamžik. Velký vliv mají i takzvané emisní povolenky, které mnohonásobně zdražily. Do toho přichází zimní období, kdy je vyšší spotřeba,“ doplnil.

Fiala odmítl plošná opatření na pomoc lidem ohroženým energetickou chudobou

Domácí

Pomoc lidem bojujícím s vysokými cenami energií řeší i končící vláda Andreje Babiše. Ministryně financí Alena Schillerová koncem října schválila mimořádné prominutí daně z přidané hodnoty na dodání elektřiny či plynu za listopad a prosinec.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka by asi 400 až 500 tisíc domácností, které mohou být ohroženy energetickou chudobou, mělo mít nárok na mimořádnou okamžitou pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám