Hlavní obsah

Zálohované výživné dostane ve Sněmovně šanci

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Návrh zákona ČSSD o zálohovaném výživném, podle kterého by alimenty za neplatiče poskytoval stát, dostane ve Sněmovně šanci. Vláda ho ve středu ani nezamítla, ani nepodpořila. Do dolní komory tak poputuje s neutrálním stanoviskem.

Foto: Petr Horník, Právo

Vláda v demisi k návrhu ČSSD zaujala neutrální stanovisko.

Článek

Předloha počítá s tím, že pokud jeden z rozvedených rodičů neplatí na dítě alimenty, může si ten druhý požádat, aby jejich část dostával od státu. Ten by ji pak na dlužníkovi vymáhal.

Podle ČSSD, která chtěla návrh protlačit v rámci koaličního vyjednávání, by stát vyplácel zhruba 700 miliónů korun. O peníze by mohl žádat rodič, který po dvou měsících nedostal alimenty vůbec, nebo dostal jen část.

Zálohované výživné by dostávaly domácnosti, jejichž příjem činí méně než 2,7násobek životního minima.

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) by však návrh potřeboval úpravy. „Návrh zákona je nedokonalý a nepokrývá tu podstatu. Musíme nejprve řešit tu vymahatelnost, vědět, proč dluží a proč neplatí,“ řekl k tomu Babiš.

Pravice proti

Někdejší vláda na půdorysu ČSSD, ANO a lidovců obdobný návrh už jednou schválila, ale poslanci pro něj v minulém volebním období nestihli hlasovat.

Proti zálohovanému výživnému se dlouhodobě staví pravice. Argumentuje tím, že stát nemá nahrazovat nezodpovědné rodiče.

Výběr článků

Načítám