Hlavní obsah

Žalobci rozšířili obvinění generála Kovandy, ten odmítl vypovídat

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Olomoučtí vrchní žalobci v úterý rozšířili trestní stíhání bývalého šéfa vojenského zpravodajství Milana Kovandy obviněného v případu bývalé šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nečasové, dříve Nagyové. Soukromá agentura měla za peníze vojenského zpravodajství sledovat podřízené Nagyové.

Kovanda čelí dalšímu obvinění, u výslechu odmítl vypovídatVideo: Novinky

 
Článek

Nové obvinění se týká druhé části tzv. sledovací kauzy, kdy najatá soukromá detektivní agentura sledovala letos v březnu dva podřízené Nagyové z úřadu vlády. Práci bezpečnostní agentury platilo ze státních peněz vojenské zpravodajství.

Rozšíření obvinění Milana Kovandy potvrdil jeho právník Jiří Matzner. Samotný Kovanda uvedl, že proti dalšímu stíhání podal stížnost. U výslechu odmítl vypovídat, pouze přečetl prohlášení a odkázal vyšetřovatele na své předchozí výpovědi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Milan Kovanda

Podle náměstka olomouckého vrchního státního zástupce Pavla Komára měl Kovanda proplacením práce soukromé agentuře způsobit státu škodu ve výši 125 300 Kč. Přesně tolik vojenské zpravodajství uhradilo soukromé agentuře za sledování. V případě odsouzení by za to Kovandovi hrozily až tři roky vězení.

Výsledky sledování zanesl Nagyové

Stíhání se týká sledování, kdy právě Kovanda jako tehdejší šéf vojenské služby nechal proplatit práci soukromých detektivů a její výsledky sám zanesl Nagyové. Jako ředitel v úřadu byl odpovědný za nakládání s jeho majetkem a financemi.

Za návod k trestnému činu byl již v pondělí obviněn Kovandův někdejší podřízený Jan Pohůnek. [celá zpráva]

Někdejší šéfka Nečasova sekretariátu Nagyová, která se nedávno za bývalého předsedu vlády vdala, podle policistů loni v listopadu zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Představitelům vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou, na trestné činnosti se prý na její přání podílel i plukovník Pohůnek.

Podle Pohůnka, Páleníka i Kovandy nešlo o sledování, ale o obranu proti sledování, tudíž povolení ministra nebylo třeba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám