Hlavní obsah

Státní zastupitelství rozšířilo obvinění zpravodajci v kauze Nagyová

Aktualizováno

Státní zastupitelství rozšířilo obvinění zpravodajce Jana Pohůnka z kauzy Jany Nagyové o zneužití pravomoci úřední osoby. Dopustil se ho podle žalobců tím, že navrhl, aby sledování tehdejší manželky expremiéra Petra Nečase Radky dělala soukromá agentura, a následně ji sháněl. Novinářům to v ponělí řekl Pohůnek a jeho advokát Michal Hráský. Pohůnek rozšíření obvinění označil za absurditu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zpravodajec tajné služby Jan Pohůnek

Článek

„Došlo k určité změně v tom, že státní zastupitelství ještě rozšířilo trestní stíhání o zneužití pravomoci úřední osoby, což původně kladlo za vinu panu generálu (Milanu) Kovandovi, a teď to rozšířilo i na mého klienta,“ řekl Hráský s tím, že podali stížnost, kterou do tří dnů zdůvodní.

Co si mohou dovolit, žasne Pohůnek

Když podle advokáta dostal Pohůnek úkol sledovat manželku tehdejšího premiéra, řekl, že to není úkol pro vojenskou tajnou službu, ale že prý by to měla dělat soukromá agentura.

„Tady nebyla najata agentura pro Vojenské zpravodajství, to bylo úplně v jiné rovině. Já jsem jenom odkázal, že pokud něco chtějí, co se týká soukromých věcí, najměte si na to bezpečnostní agenturu. Jediné, co bylo potom z mé strany, je, že jsem řekl: Ano, znám člověka, který by možná byl schopen to udělat. To je všechno, žádná další moje role v tom nebyla,“ popsal Pohůnek.

„Já jenom žasnu, co si tady policie a státní zastupitelství mohou dovolit,“ dodal.

Dokumenty jsou tajné

Pohůnek v pondělí odpovídal na otázky jednotlivých advokátů, na dotazy policie odpovídal již na začátku října. Advokáti se podle Hráského ptali zejména na fungování Vojenského zpravodajství, kompetence tajné služby a možnosti předložení dokladů, které se týkají činnosti Vojenského zpravodajství. Předložit dokumenty podle advokáta není možné.

„Oni jsou stíháni za něco a není možné se do toho podívat, protože je to v režimu utajení. Kdyby se to odtajnilo, tak by se zpravodajská služba mohla rozpustit,“ řekl Hráský.

Někdejší šéfka Nečasova sekretariátu Nagyová, která se nedávno za bývalého předsedu vlády vdala, podle policistů loni v listopadu zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou, na trestné činnosti se prý na její přání podílel i plukovník Pohůnek.

Podle Pohůnka, Páleníka i Kovandy nešlo o sledování, ale o obranu proti sledování, tudíž povolení ministra nebylo třeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám