Hlavní obsah

Žalobce podal dovolání v dotační kauze ROP Severozápad

Ústí nad Labem

Případem machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad se bude zabývat Nejvyšší soud v Brně. Státní zástupce podal dovolání v případě, v němž byl bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz pravomocně odsouzen k sedmi letům vězení za ovlivňování dotací za 1,4 miliardy korun. Informoval o tom v neděli server iRozhlas.cz.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz obžalovaný v kauze ROP Severozápad u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

„Krajskému soudu v Ústí nad Labem bylo doručeno pouze dovolání státního zástupce,” řekla zpravodajskému webu Renata Lejnarová z Krajského soudu v Ústí nad Labem. Státní zástupce Tomáš Minx nechtěl svůj krok komentovat.

Letos v dubnu Vrchní soud v Praze potvrdil Kušnierzovi sedmiletý trest za ovlivňování dotačních projektů, od srpna je ve vězení. [celá zpráva]

Kromě Kušnierze byli v kauze machinací v ROP Severozápad pravomocně odsouzeni také někdejší náměstek hejtmana Ústeckého kraje Pavel Kouda (dříve ČSSD), další bývalý ředitel úřadu Pavel Markvart a úřednice Irena Kotlanová. Všichni odešli od soudu s podmínkami. Naopak část týkající se dalšího exředitele Petra Vráblíka vrátil odvolací senát k projednání ústeckému krajskému soudu, který Vráblíka původně obžaloby zprostil.

Obviněni jsou i politici

Rozdělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz. Postupně byli obviněni ředitelé úřadu ROP Severozápad, úředníci i politici. V několika kauzách figuruje Kušnierz, jehož soud už dříve odsoudil na pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn, ale letos v dubnu byl za ovlivňování dotačních projektů znovu odsouzen k nepodmíněnému trestu.

Během vyšetřování této druhé větve Kušnierz začal spolupracovat s vyšetřovateli. I díky jeho výpovědi na konci loňského roku policisté obvinili více než dvacet vlivných podnikatelů, úředníků i politiků ze severu Čech, kteří podle nich způsobili škodu skoro 14 miliard korun. Mezi obviněnými jsou bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová (dříve ČSSD), starosta Chebu Petr Navrátil (oba ČSSD), bývalý senátor Alexandr Novák nebo podnikatel Daniel Ježek, někdejší vlivný člen ODS. Naposledy kriminalisté obvinili poslance Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám