Hlavní obsah

Žalobce dostal usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žalobce dostal od policie usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Uvedla to v pátek mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Počet ani jména obviněných nesdělila, policie však nedávno žádala Sněmovnu o vydání poslanců a předních představitelů hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

Policie chtěla šéfa ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimiliónovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo.

Sněmovna o jejich vydání rozhodla i přes odpor hnutí ANO na začátku září. [celá zpráva] Pokud se Babiš po volbách znovu stane poslancem, bude muset Sněmovna o jeho vydání rozhodovat znovu. [celá zpráva]

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

V dokumentech figuruje i Babišova nynější manželka Monika Babišová, Babišovy děti Adriana Bobeková a Andrej Babiš a exministrův švagr Martin Herodes.

Babiš případ nekomentuje

Podle informací Práva z pátečního odpoledne Babiš, ani nikdo z jeho rodiny, či Faltýnek dosud usnesení o zahájení trestního stíhání neobdrželi.

„Nikdo z mých klientů dosud žádný dokument od policie neobdržel, tudíž se nemáme k čemu vyjadřovat,” řekl Právu advokát Michael Bartončík, který spolu s bratrem zastupuje Babiše i jeho příbuzné a také Faltýnka.

Babiš ve čtvrtek večer Novinkám řekl, že to, zda mu bylo sděleno obvinění, nebude komentovat. „Bez komentáře,” odpověděl na dotaz. „Nechci se k tomu vyjadřovat,” dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Kauza Čapí hnízdo

Farma patří pod Babišův koncern Agrofert, který však šéf ANO v současnosti nevlastní přímo — společnost kvůli zákonu o střetu zájmů tehdejší ministr financí na začátku letošního roku spolu s dalším majetkem převedl pod svěřenský fond.

Firma, která Čapí hnízdo na Benešovsku vybudovala, nejprve patřila Agrofertu, následně byla převedena na anonymní akcie na doručitele. Díky tomuto manévru, kdy se prezentovala jako malá firma, se mohla ucházet o dotaci 50 miliónů, kterou také získala, a již by jako součást koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla.

Po pěti letech mimo koncern, kdy farma musela dodržovat dotační podmínky, firma sfúzovala s jednou z Babišových společností, a tak se opět vrátila pod Agrofert.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman přijel ve čtvrtek 28. dubna 2016 navštívit ekofarmu Čapí hnízdo Andreje Babiše. Zde spolu s dětmi z Klokánků pokřtil tři klokany.

Loni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny Babiš uvedl, že v době získání evropské dotace byli akcionáři farmy bratr jeho partnerky a jeho dvě dospělé děti.

Policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo v roce 2015. Věcí se začal zabývat i Evropský úřad proti podvodům (OLAF).

Babiš i Faltýnek vinu odmítají. Kauza je má podle jejich názoru poškodit před volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám