Hlavní obsah

Zákon o státní službě przní demokracii, řekl Jandák bez servítků

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecká sněmovna projednávala ve středu dlouho očekávaný zákon o státní službě. Většinu jednacího času vyplnili opoziční poslanci se svou kritikou vůči předloze. Krátce je přerušila emotivně laděná faktická poznámka Vítězslava Jandáka (ČSSD), který přiznal, že zákon je špatný a przní demokracii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Vítězslav Jandák

Článek

Jandák se ujal slova a ve svém typickém velmi razantním projevu přiznal, že návrh zákona o státní službě, který Sněmovna projednává, není dobrý.

„Ten zákon není dobrý, všichni to víme,“ pronesl hlasitě Jandák a jedním dechem dodal, že předloha z roku 2002, která začne od příštího roku platit, pokud Sněmovna nestihne schválit současný návrh, „je taky blbej“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jandák zkritizoval také to, že návrh vznikl pouze z popudu Evropské unie, „a my uděláme dikci bez ducha“, prohlásil. Nelíbí se mu také to, že podle něj budou po schválení zákona de facto nově vládnout úředníci. „Zákon ve své podstatě przní demokracii,“ prohlásil.

Laudát řečnil skoro hodinu

Většinu času ale hovořili poslanci opozice. Například místopředseda klubu TOP 09 František Laudát řečnil téměř hodinu, přičemž procházel jednotlivé body služebního zákona a sděloval k nim své připomínky. Koalici ale připomněl, že jsou připraveni její předlohu podpořit, ovšem za přijetí čtyř jejich podmínek.

TOP 09 spolu s ODS trvají na zrušení klíčového institutu generálního ředitele státní služby, otevření státní služby na všech úrovních pro úředníky samosprávy a akademické i soukromé sféry, zachování náměstků a zajištění personální kontinuity a stability.

Laudát odmítl, že by šlo z jejich strany o vydírání. Místo toho vyzývají k jednání.

Fiala: Chceme kvalitní zákon

Ve stejném duchu hovořil šéf občanských demokratů Petr Fiala. „ODS je připravena podpořit služební zákon, pokud budou akceptovány čtyři základní požadavky, na kterých jsme se dohodli s TOP 09,“ prohlásil. „Chceme kvalitní zákon, a to i za cenu kompromisu, na který jsme připraveni,“ dodal s tím, že vláda chce naopak přijmout zákon i za cenu toho, že bude špatný.

Postěžoval si ale, že vláda na pobídky opozice nereaguje. Její reakce je prý buď žádná, nebo paušálně odmítavá. „Rozhodně není taková, že bychom si sedli za jednací stůl a probírali argumenty,“ postěžoval si.

Kde je ministr bez práce? ptala se Černochová

Členy kabinetu nešetřila ani jeho stranická kolegyně Jana Černochová, která zkritizovala ministry za to, že jich většina není jednání přítomná. „Tak je sem povolejte, ať si sem laskavě přijdou sednout,“ vzkázala směrem k šéfovi poslanců ČSSD Romanu Sklenákovi.

„Kde je ministr bez práce pan Dienstbier?“ ptala se po ministrovi pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, jehož úřad má služební zákon na starosti.

Zato Dienstbier už před jednáním označil požadavky opozice za hloupé a vyděračské. Pohrozil také tím, že pokud bude opozice blokovat jednání, může dojít k tomu, že od příštího roku začne platit služební zákon z roku 2002, který je podle něj mnohem méně kvalitní.

Reklama

Výběr článků

Načítám