Hlavní obsah

Zákaz kouření v hospodách narazí na silný odpor poslanců i prezidenta

Právo, Jiří Novotný

Totální zákaz kouření v hospodách a restauracích, který se novelou antikuřáckého zákona snaží prosadit ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a poslanec Boris Šťastný (ODS), nemá příliš šancí na úspěch. Vyplývá to z informací Práva.

Článek

„Návrh novely teď čeká meziresortní připomínkové řízení. Vládě a parlamentu ho ke schválení předložíme až po podzimních krajských a senátních volbách, aby se tematika boje proti kouření nestala součástí předvolební kampaně,“ sdělil Právu Šťastný, který je spoluautorem této novely, a doufá, že by zákaz mohl začít platit již od poloviny příštího roku.

Jednota nepanuje ani v řadách koalice

Na stranickou disciplínu se ovšem při projednávání novely v parlamentu spoléhat nepůjde.

„Návrh zakázat ve stravovacích zařízeních kouřit považuji za příklad toho, o čem by se nemělo hlasovat podle stranické příslušnosti, ale každý poslanec za sebe. Debata o tom bude v našem klubu určitě ostrá, a totéž se dá očekávat na plénu Sněmovny,“ řekl v pátek Právu předseda sněmovního poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

V názorech na chystanou antikuřáckou novelu nepanuje jednota ani v řadách vládní koalice. „Ve Sněmovně je nyní víc Borisů Šťastných (bojovníků proti kouření) než před třemi lety. Přesto tam však zůstalo dost rozumných lidí, kteří novelu nepodpoří. V Senátu je to ještě jednoznačnější. A i kdyby antikuřácká novela nějakou náhodou prošla, jsem přesvědčen, že prezident Václav Klaus ji vzhledem ke svému demokratickému smýšlení nepodepíše, i když je nekuřák,“ uvedl senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Senátora zvláště rozhořčuje záměr Hegerova ministerstva rozšířit zákaz kouření i na předzahrádky hospod a restaurací. „Dostávám teď maily i od nekuřáků, kteří se shodují, že předkladatelé novely se zřejmě zbláznili. Teď už jen čekám, že nám zítra z obav o naše zdraví zakáží v předzahrádkách i jíst, a v autech pít či poslouchat rádio,“ prohlásil Kubera.

Bez cigaret asi jen zahrádky se stříškou

Podle Šťastného je zákaz kouření v předzahrádkách ještě věcí diskuse. „Na úplném zákazu kouření v restauracích a hospodách jednoznačně trvám, ale pokud jde o předzahrádky, mělo by to platit pouze v těch se stříškou,“ ujišťuje Šťastný.

Předkladatelé už také nechtějí nechat pouze na obcích, jestli se zakáže kouřit v parcích a na dalších místech, kde se často shromažďují děti a mladiství.

„Navrhujeme, aby tento zákaz byl obsažen přímo v zákoně. Nadále by obce měly rozhodovat jen o kouření na sportovních hřištích, například golfových,“ sdělil Šťastný.

Spoléhání na premiéra

Nynější právní úprava, kterou parlament po dvouletých ostrých sporech přijal v roce 2009 a je v platnosti od 1. 7. 2010, ponechává na libovůli majitelů restauračních zařízení a hospod, zda se v nich bude či nebude smět kouřit, či jestli zřídí oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Musí o tom pouze návštěvníky informovat na dveřích provozovny příslušnou nálepkou.

Na dotaz, jestli opět nehrozí nebezpečí, že se o zákazu kouření bude ve Sněmovně diskutovat celé roky, Šťastný odpověděl: „Spor bude tvrdý, ale doufám, že ne tak dlouhý. Zatímco teď mám pro svůj záměr podporu premiéra Petra Nečase i ministra zdravotnictví Leoše Hegera, v roce 2009 tomu bylo právě naopak.“

Anketa

Podporujete plošný zákaz kouření v restauracích?
Ano
63,1 %
Ne
36,9 %
Celkem hlasovalo 26308 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám