Hlavní obsah

Zájemci o očkování vakcínou Novavax se mohou od úterý předběžně registrovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří mají zájem se očkovat proti nemoci covid-19 vakcínou od společnosti Novavax, se mohou od úterý předběžně registrovat na očkovacím portále. Očkování touto látkou začne zřejmě první týden v březnu, a to pro lidi starší 18 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jde o takzvanou proteinovou vakcínu, která obsahuje v laboratoři vyrobený spike protein. Právě tuto součást vakcíny vyrábějí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan.

Ministerstvo zdravotnictví soudí, že by si jí mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín. Odhaduje, že očkování Novavaxem by mohlo podstoupit až půl milionu lidí.

Předregistrace ukáže zájem o novou vakcínu podle krajů, lidé pak budou informováni, kde a kdy se mohou nechat očkovat.

Registrace na vakcínu Novavax se spustí 1. února. K třetí dávce určená nebude

Domácí

Evropská agentura pro léčivé přípravky vakcínu schválila 20. prosince. Vakcíny se aplikují ve dvou dávkách v odstupu 21 dní. Zatím není jasné, jestli se s ní bude i přeočkovávat.

V Česku se s očkováním proti covidu-19 začalo 27. prosince 2020. Podle původních očekávání měla být vakcína od Novavaxu jedna z prvních, která dostane registraci pro podávání v EU.

Nakonec byla první schválenou vakcína od firmy Pfizer/BioNTech, která tvoří podle dat o očkování téměř 83 procent v tuzemsku aplikovaných dávek. Je také jednou ze dvou, jimiž se lidé přeočkovávají.

Přichází vakcína pro ty, kteří nevěří Pfizeru. Registrace na Novavax do dvou týdnů

Koronavirus

V Česku se dosud používaly vakcíny od čtyř výrobců: kromě Comirnaty od Pfizeru to je Spikevax (Moderna), Vaxzevria (Astra Zeneca) a jednodávková Janssen od firmy Johnson & Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám