Hlavní obsah

Zadržení Maďaři jsou zřejmě profesionální pašeráci lidí

Právo, Patrik Biskup, Ivan Vilček

Dva Maďaři zadržení v pátek českou policií na dálnici D5 s náklaďákem plným uprchlíků jsou zřejmě profesionálními pašeráky, kteří to nedělali poprvé. To byl také jeden z důvodů, proč tachovská soudkyně Michaela Řezníčková poslala oba cizince do vazby.

Foto: Jan Švábek, Právo

Maďaři, kteří v pátek po dálnici D5 převáželi 76 uprchlíků.

Článek

Právo zjistilo, že speditérská firma, jejímž logem bylo vozidlo s běženci označené, už půldruhého roku oficiálně nefunguje.

„Z materiálů od policie a po provedených výsleších při vazebním zasedání jsem dospěla k závěru, že existuje důvodné podezření o zapojení obou zadržených mužů do uprchlického byznysu, a dokonce by se mohlo jednat o organizovanou skupinu,“ řekla Právu soudkyně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řidič vozu i jeho spolujezdec vypověděli, že o běžencích v autě neměli tušení.

„Prý to zjistili až při silniční kontrole na českém území. Při doplňujících otázkách už ale nebyli schopni řadu věcí hodnověrně vysvětlit. Měla jsem spoustu pochybností o tom, co tvrdí, jejich obhajoba byla nevěrohodná,“ pokračovala soudkyně.

Navíc policisté zjistili, že jejich vozidlo neprojíždělo Českou republikou směrem na západ poprvé.

„A i v těch ostatních případech spolu s německými kolegy mají podezření, že docházelo k obdobné činnosti. Jsou tady důkazy, že se pohybovali po Evropě mnohem častěji, než tvrdí,“ sdělila Řezníčková s tím, že oba podezřelí už také byli v minulosti trestně stíháni ve své zemi.

Hrozí jim až pět let vězení

Za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice mohou dostat v Česku až pět let vězení.

Pokud se ale prokáže, že uprchlíky převáželi za úplatu, hrozí jim ještě o tři roky vyšší trest. Maďarské vozidlo by mělo podle označení na plachtě návěsu patřit logistické společnosti M Hungária kft.

„Uvedená společnost dne 31. 12. 2013 ukončila svou činnost na území Maďarska. V současnosti je v likvidaci,“ uvedla za firmu Krisztina Butiová.

Malý náklaďák jedoucí po dálnici D5 ve směru na Rozvadov zastavili policisté v pátek dopoledne u Ostrova u Stříbra. „Uvnitř vozidla se nacházelo 76 osob, z toho 23 dětí,“ uvedla policejní mluvčí Martina Kohoutová s tím, že šlo o uprchlíky ze Sýrie, Pákistánu a Afghánistánu. Všichni skončili v uprchlickém zařízení v Bělé pod Bezdězem.

Reklama

Výběr článků

Načítám