Hlavní obsah

Zadržení Dalíka a Večerka bylo nezákonné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Zadržení Marka Dalíka a Jana Večerka kvůli údajnému uplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky bylo nezákonné. Vyplývá to z dohledové prověrky vrchního státního zástupce v Olomouci, který prověřoval postup krajských kolegů v Ostravě. Podle něho neexistovaly ani vazební důvody.

Foto: Petr Hejna
Článek

"Shodli jsme se s Krajským státním zastupitelstvím v Ostravě, že v dané věci neexistovaly vazební důvody a nebyly splněny ani zákonné podmínky pro zadržení obviněných," řekl v pondělí vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Podle prověrky nebyly splněny ani zákonné podmínky při vyžadování údajů, jež jsou předmětem bankovního tajemství. Vrchní zastupitelství tak rovněž potvrdilo kroky krajských kolegů.

Dalík řekl, že je rád, protože to potvrzuje jeho slova. "Celá ta kauza je ze strany policie zmanipulovaná a její postup je neobjektivní a neprofesionální," prohlásil. Kořistka se v době, kdy pokračuje vyšetřování, nechce k případu vyjadřovat. Večerka se zatím nepodařilo zastihnout.

Devátý vyčísluje škody

Výsledek uvítal i Dalíkův a Večerkův právník Stanislav Devátý. Potvrdilo se, že vůbec nebyl důvod k zadržení ani k vazbě a že prolomení bankovního tajemství v případě předsedy ODS Mirka Topolánka bylo protizákonné, řekl. Uvedl, že policie i ostravský státní zástupce Martin Fraš by za to měli nést následky.

Devátý vyčísluje škody, která jeho klientům v souvislosti s nezákonným stíháním údajně vznikla, a to i v rovině profesní. Náhrada bude v souladu se zákonem o odpovědnosti státu za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem nebo nezákonným rozhodnutím vymáhána po ministerstvu spravedlnosti. "Pokud škodu neuhradí, tak pak se podává žaloba k soudu," vysvětlil Devátý.

Reklama

Související články

Stíhání Dalíka a Večerka zastaveno

Ostravské státní zastupitelství v pondělí zastavilo trestní stíhání poradce šéfa ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, obviněných z uplácení poslance...

Výběr článků

Načítám