Hlavní obsah

Žádný předvolební dáreček, jen pomoc rodičům, hájí se Jurečka

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Avizovaný příspěvek pro rodiče ve výši pět tisíc korun není žádný předvolební dáreček, tvrdí vicepremiér vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Reagoval tak na kritiku poslance ANO Aleše Juchelky, který načasování vyplácení příspěvku až na srpen kritizoval.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Nejde o předvolební dáreček. Chápu, že optika hnutí ANO na to možná nahlíží z doby, kdy posílali jiné částky. Načasování má jasnou logiku, protože největší výdaje na děti jdou v srpnu, předtím než děti jdou do školy,“ hájil Jurečka krok vlády v nedělním diskusním pořadu televize  CNN Prima News.

Vláda odložila zákon o příspěvku 5000 korun na dítě

Domácí

Žádat o příspěvek by nemělo být podle Jurečky komplikované. „Lidé nebudou muset dokládat příjmy. Stát data má a nechceme s tím lidi otravovat. Automaticky se data v systému potkají a vyhodnotí, že tato domácnost je pod milionem korun, a rovnou se to pošle na bránu k výplatě,“ řekl.

Doplnil také, že kdyby to bylo v budoucnu třeba, tak je kabinet připraven poskytnout nějakou další podporu.

Jeho oponent, poslanec a stínový ministr hnutí ANO Aleš Juchelka, dal načasování do souvislosti se zářijovými komunálními volbami. Jurečka kontroval, že v minulosti vláda, v níž bylo ANO s ČSSD, vyplatila před volbami jednorázový příspěvek ve výši pěti tisíc korun.

Příspěvek na dítě do 18 let pro rodiny s hrubým příjmem do milionu korun měl kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) schvalovat na svém středečním jednání, do programu se návrh nicméně nedostal, protože podle Jurečky není dokončeno připomínkování z meziresortního řízení. Vláda by to měla podle ministra projednat následující středu.

Od září se zvednou důchody o 700 korun, schválila vláda

Domácí

„Kdybych na tom trval, tak to mám schválené už tento týden. Ale protože mi na tom záleželo a chtěli jsme zapracovat připomínky, tak jsem to pozdržel o týden a bude to schváleno na příští vládě,“ vysvětloval ministr kritizované průtahy.

Juchelka v souvislosti s údajně nedostatečnou vládní pomocí občanům vyzval před pár dny Jurečku k rezignaci na funkci ministra, v nedělní diskusi tuto výzvu zopakoval.

Jurečka prý rezignovat nehodlá. „Snažím se dělat kroky, které jsou ve prospěch občanů, na politikaření nemám čas,“ odpověděl, a naopak vyčetl svému oponentovi kroky bývalé vlády v oblasti sociální politiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám